Otkriven užas – elektrošokovi i kapuljače; Hitan zahtev: Imaju 60 dana

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 08:47

Otkriven užas – elektrošokovi i kapuljače; Hitan zahtev: Imaju 60 dana

Eksperti UN izrazili su zabrinutost zbog saznanja da je Rusija planirano, sankcionisano i namerno mučila ukrajinske civile i ratne zarobljenike.

Ujedinjene nacije su pisale ruskoj vladi povodom navoda o elektrošokovima, kapuljačama i lažnim pogubljenjima korišćenim za izvlačenje obaveštajnih podataka ili iznuđivanje priznanja.

Kod mnogih zatvorenika zabeležena su oštećenja unutrašnjih organa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pukotine i prelomi kostiju, moždani udari i psihičke traume, rekli su oni.

Doslednost i metode navodne torture sugerišu "nivo koordinacije, planiranja i organizacije, kao i direktno ovlašćenje, namernu politiku ili zvaničnu toleranciju od strane nadređenih vlasti", kaže specijalni izvestilac UN za torturu Alis Džil Edvards, koja je poslala pismo od 12. juna zajedno sa nekoliko drugih nezavisnih eksperata.

"Mučenje je ratni zločin, a sistematska ili rasprostranjena praksa mučenja je zločin protiv čovečnosti", rekla je ona.

"Praćenje naređenja nadređenog ne može biti izgovor, a bilo koju umešanu osobu treba odmah istražiti i krivično goniti od strane nezavisnih vlasti", rekla je ona.

"Ako se dokažu, optužbe bi predstavljale pojedinačna kršenja i takođe bi mogle predstavljati obrazac mučenja ili drugog okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja koje sankcioniše država."

Prema sistemu UN, vlada ima 60 dana da dostavi zvaničan odgovor na pismo, ali rusko diplomatsko predstavništvo u Ženevi nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Moskva je ranije negirala mučenje ili zlostavljanje ratnih zarobljenika i kaže da ne cilja na civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.