Otkriven ukrajinski plan: Pre blata

Izvor: B92, 05.Dec.2022, 14:15

Otkriven ukrajinski plan: Pre blata

Ukrajinske snage planiraju da nastave ofanzivne operacije tokom nadolazeće zime kako bi iskoristile dosadašnje uspehe, navodi Institut za proučavanje rata.

Plan je, kako se navodi, da se spreči da ruske snage ponovno preuzmu inicijativu na bojnom polju.

Portparol istočnih snaga ukrajinske vojske Serhij Čerevatij izjavio je 4. decembra prosinca da smrznuto zemljište omogućuje napredovanje teških vozila s točkovima I gusenicama , kao i da ukrajinske snage pripremaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takva vozila za zimske operacije.

Institut navodi i da visoki zvaničnici američke vlade pogrešno smatraju da je optimalna prilika za Ukrajinu da sprovede više kontraofanziva proleće, a ne zima.

Sposobnost Ukrajine da održi vojnu inicijativu i nastavi zamah svojih trenutnih operativnih uspeha zavisi od nastavka sprovođenja uzastopnih operacija ukrajinskih snaga tbaš tokom zime 2022.-2023, navodi Institut i dodaje da je Rusija izgubila inicijativu u leto 2022.

žPodseća se da su nedavne službene ukrajinske izjave jasno pokazale da je dizajn ukrajinske kampanje osmišljen kako bi se omogućio niz uzastopnih operacija u cilju oduzimanja inicijative Rusiji, poraza ruske vojske i oslobađanja više ukrajinskih teritorija.

Vremenski uslovi stoga će, smatra dalje Institu, verovatno diktirati vremenski okvir u kom Ukrajina može da vodi manevarski rat i nastavlja svoj niz operativnih uspeha uz minimalne pauze.

Kako se približava jak mraz krajem decembra, ukrajinske će snage ponovo moći da iskoristi vremenske uslove. Zima je obično najbolja sezona za mehanizovano ratovanje u Ukrajini, dok je proleće sezona noćne more za borbe u Ukrajini.

Otapanje, nabujale reke, blato… Ukrajinske snage verovatno se spremaju da iskoriste smrznuti teren kako bi se lakše kretale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.