Otkriven Bajdenov plan: Evo šta će tražiti od lidera na GSUN

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 12:36

Otkriven Bajdenov plan: Evo šta će tražiti od lidera na GSUN

Predsednik SAD Džozef Bajden će iskoristiti svoje današnje obraćanje na GSUN da uputi snažan apel svetskim liderima da stanu uz Ukrajinu protiv ruske agresije,

"On će dati sveobuhvatnu argumentaciju zašto je podrška Ukrajini zaista važna, ne samo za našu nacionalnu bezbednost već i za održanje Povelje UN i ideje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i kakav sve to ima značaj", rekao je viši savetnik administracije.

Bajden se suočava sa kritikama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinih republikanaca koji žele da SAD u Ukrajini troše manje novca.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, kandidat za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima 2024. godine, saopštio je da će tražiti brzi završetak rata ako ponovo bude izabran.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, najviši republikanski zvaničnik u Vašingtonu, postavio je pitanje da li SAD treba da i dalje šalju milijarde dolara u oružju za Ukrajinu.

Bajden će u govoru naglasiti da je ruski napad na Ukrajinu u februaru 2022. i okupacija njene teritorije kršenje osnivačke Povelje UN, čiji je glavni princip poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopštili su američki zvaničnici.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiti Bajdena u Beloj kući u četvrtak i sastati se sa nekim liderima u Kongresu.

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi se poklopio sa posetom Zelenskog, a Bajdenova administracija je zatražila od Kongresa da odobri dodatne milijarde bezbednosne pomoći do kraja godine.

"Uvereni smo da će za ovo postojati dvostranačka podrška", rekao je novinarima savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Američki predsednik i drugi zvaničnici tokom učestvovanja na Generalnoj skupštini UN takođe će se fokusirati na mobilizaciju resursa za infrastrukturu i održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promena, rekao je drugi izvor Rojtersu.

Bajdenovo obraćanje na Generalnoj skupštini UN je centralni događaj njegove trodnevne posete Njujorku, koja uključuje sastanke sa šefovima pet centralnoazijskih država, kao i liderima Izraela i Brazila.

Nakon govora Bajden će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi razgovarali o kriznim žarištima u svetu.

Predsednik SAD kasnije će prisustvovati prvom samitu sa predsednicima Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Bajden će se u sredu sastati sa brazilskim predsednikom Luisom Inasijom Lulom da Silvom, kao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Prvi put će američki predsednik biti jedini lider od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

U Njujork ne dolazi kineski predsednik Si Đinping, ni predsednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsednik Emanuel Makron, kao ni Riši Sunak, koji će biti prvi britanski premijer koji posle 10 godina neće doći na Generalnu skupštinu UN, preneo je ranije AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajden će na GSUN uputiti snažan apel svetskim liderima da stanu uz Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2023

Predsednik SAD Džozef Bajden će, prema izvorima iz američke administracije, iskoristiti svoje današnje obraćanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da uputi snažan apel svetskim liderima da stanu uz Ukrajinu protiv ruske agresije, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.