Osnivač nepriznate Kijevske patrijaršije moli patrijarha Kirila za oprost

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2017, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač nepriznate Kijevske patrijaršije moli patrijarha Kirila za oprost

Osnivač nepriznate Ukrajinske Pravoslavne crkve (Kijevska patrijaršija) - samozvani patrijarh Filaret - uputio je pismo patrijarhu Moskovskom i cele Rusije, Kirilu, sa molbom da mu oprosti i da pomogne prevladavanju crkvenog raskola u Ukrajini.

Ovo je otkriveno u jednom od dokumenata koje je danas usvojio Arhijerejski Sabor Ruske Pravoslavne Crkve koji zaseda u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja.

U Saboru je pročitano celo pismo koje je Filaret uputio Kirilu, a stiglo je još 16. novembra.

U Moskvi je objavljeno da Filaret moli da RPC uspostavi „euharistijsko i molitveno opštenje sa hrišćanima koji su u ukrajinskom crkvenom raskolu”.

Filaret istovremeno moli da RPC poništi sve odluke kojima je izopštila ukrajinske raskolnike. Uz naglašavanje da je to potrebno „radi dostizanja Bogom zapoveđenog mira među jednovernim pravoslavnim hrišćanima i pomirenja među narodima”.

Na kraju pisma su još reči: „Molim za oproštaj za sve što sam sagrešio rečima, delima i svim svojim osećanjima, a sam od srca i iskreno opraštam svima”

Sabor RPC „sa zadovoljstvom je primio i razmotrio” Filaretovo obraćanje i ocenio ga kao „korak ka prevladavanju raskola i uspostavljanju crkvenog opštenja sa onima koji su nekada otpali od jedinstva sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom”.

Sabor RPC je ocenio da se konačno pojavila „mogućnost da se krene putem uspostavljanja jedinstva”.

Sabor je formirao komisiju koja će sa „filaretovcima” voditi pregovore.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Fakti
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijevska patrijaršija traži oproštaj od Ruske pravoslavne crkve

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2017, 09:59

KIJEV - Lider nepriznate Kijevske patrijaršije Filaret zatražio je oproštaj od Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve zbog raskola u Ukrajini...On traži da bude obnovljena evharistička i molitvena komunikacija sa hrišćanima koji su u ukrajinskom crkvenom raskolu i da budu ukinute sve odluke,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.