Osećam se lično odgovornim

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 09:46

"Osećam se lično odgovornim"

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je da žali zbog svoje uloge u ubeđivanju Ukrajine da odustane od nuklearnog oružja.

"Osećam se lično odgovornim jer sam ih naterao da pristanu da se odreknu svog nuklearnog oružja. I niko od njih ne veruje da bi Rusija izvela ovaj trik da Ukrajina i dalje ima svoje oružje", rekao je on u intervjuu za RTE.

U januaru 1994. Klinton, ruski predsednik Boris >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jeljcin i ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk potpisali su izjavu o eliminaciji strateškog nuklearnog naoružanja koje se nalazilo na teritoriji Ukrajine od sovjetskih vremena. U decembru 1994. godine potpisan je Budimpeštanski memorandum po kome se Rusija obavezala da će poštovati nezavisnost, suverenitet i postojeće granice Ukrajine.

"Kada mu je to bilo zgodno, Putin je prekršio (Budimpeštanski memorandum) i prvi zauzeo Krim. Osećam se užasno zbog toga jer je Ukrajina veoma važna zemlja", rekao je Klinton.

U decembru 1994. godine u Budimpešti je potpisan sporazum na osnovu kojeg su Ukrajina, Kazahstan i Belorusija predale Rusiji nuklearno naoružanje zaostalo iz Sovjetskog saveza – Ukrajina 1900, Kazahstan 1.400 a Belorusija 100 bojevih glava. Oružje iz Ukrajine i Kazahstana je uništeno, dok su bojeve glave iz Belorusije delom uvrštene u nuklearni arsenal Rusije.

Garanti Budimpeštanskog memoranduma bili su Amerika, Velika Britanija i Rusija. Najviše je dobila Amerika, koja je na taj način parafirala propast svog arhineprijatelja – Sovjetskog saveza. Ukrajina, Belorusija i Kazahstan su se oslobodili vrućeg krompira jer, kao zemlje u tranziciji, nisu mogle da plaćaju izuzetno skupo održavanje i obezbeđenje nasleđenog nuklearnog arsenala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NAPRAVIO SAM FATALNU GREŠKU" Bil Klinton žali zbog Ukrajine: Rusija ne bi izvršila invaziju da nisam URADIO OVO

Izvor: Blic, 05.Apr.2023

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je da žali zbog toga što je 1994. uverio ukrajinske vlasti da odustanu od svog nuklearnog oružja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.