Oružane snage se spremaju samo za jednu stvar – potpuno oslobođenje

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 19:52

"Oružane snage se spremaju samo za jednu stvar – potpuno oslobođenje"

Kontraofanzivne akcije su već u toku, oružane snage Ukrajine se pripremaju za potpuno oslobađanje ukrajinskih teritorija.

Ovo je saopštila zamenica ministra odbrane Hana Maljar. Prema njenim rečima, kontraofanziva podrazumeva strateški cilj oslobađanja svih ukrajinskih teritorija i zaustavljanja neprijatelja. Dakle, „nije ispravno govoriti usko o kontraofanzivi“.

"Kontraofanziva uključuje pripremu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opreme, obuku ljudi, rezerve. To je planiranje određene taktike za planove A, B, C, jer ne može biti jedan pravac delovanja", rekla je ona.

Zamenica ministra je rekla da ukrajinska komanda ima nekoliko ofanzivnih planova, a oni zavise pre svega od informacija o stanju neprijatelja, sposobnosti i sposobnosti Odbrambenih snaga.

"Morate shvatiti da se Oružane snage spremaju ne samo jednu stvar u jednom uskom pravcu. Ali Oružane snage Ukrajine se stalno, svakodnevno pripremaju za potpuno oslobođenje naših teritorija, a ovo je ogroman set mera, a ne samo kontraofanziva", dodala je Maljar.

Ona je napomenula da se ono što se već dešava na ratištu može nazvati i kontraofanzivom.

"Oni ističu da će se nešto desiti, a u stvari, sve se to već dešava. U toku su kontraofanzivne akcije", objasnila je Maljar.

U medijima su oživele glasine o kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine. Zvanično se daju samo opšte izjave i saopštenja. Kako je saopštio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, odluka o pokretanju kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine biće doneta u poslednjem trenutku.

Istovremeno, premijer Denis Šmigalj rekao je da bi Oružane snage Ukrajine na leto mogle da pokrenu kontraofanzivu za oslobađanje okupiranih teritorija.

Američka publikacija VP (WP Vašington prost), pozivajući se na procurela dokumenta Pentagona, navodi da bi problemi Ukrajine sa gomilanjem trupa, municije i opreme mogli da dovedu do toga da bi vojska "značajno zaostala" za prvobitnim ciljevima očekivane kontraofanzive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.