Izvor: Luftika.rs, 24.Maj.2022, 19:14

Orban proglasio vanredno stanje u Mađarskoj (VIDEO)

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban.
Orban je u snimku koji je objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije, prenosi MTI.
On je naglasio da je Vlada, koja je danas položila zakletvu, odmah počela s radom i istakao da još niko ne vidi kraj rata u Ukrajini.
– Svet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku bezbednost porodica – rekao je Orban.
On je dodao da Vlada, kako bi to učinila, mora da bude u mogućnosti da donosi odluke i reaguje brzo.
– Vanredno stanje, slično onom koje je uvedeno tokom pandemije, omogućiće vladi da brzo reaguje i da koristi sve metode na raspolaganju kako bi zaštitila Mađarsku i Mađare – naveo je Orban.

Prethodno je danas mađarski parlament usvojio 10. amandman na Ustav, kojim se omogućava Vladi da proglasi vanredno stanje u slučaju oružanog sukoba, rata ili humanitarne katastrofe u susednoj zemlji.
Za amandman je glasalo 136 poslanika, dok je 36 bilo protiv.
Prema izmenama Ustava, specijalni pravni poredak može se uvesti u slučaju ratnog stanja, vanredne situacije ili postojanja opasnosti.
Stanje opasnosti može biti proglašeno „ako se dogode ratni akti“.
Oružani sukob uključuje sve oružane sukobe, uključujući građanski rat, dok humanitarna katastrofa podrazumeva svaku situaciju koja proističe iz rata ili oružanog sukoba, ili ako postoji bilo kakav drugi razlog, kao što su prirodne katastrofe zbog kojih je veliki broj ljudi u teškoj situaciji.
Prema obrazloženju predloga zakona, poseban pravni poredak može se isključivo uvesti ako razvoj događaja u susednoj zemlji ozbiljno utiče na Mađarsku u humanitarnom ili ekonomskom smislu, ili ako postoji realna mogućnost da se to dogodi.
Izvor: Nova.rs
Mađarska neće dozvoliti transport oružja u Ukrajinu preko njene teritorije

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban proglasio vanredno stanje i poručio: Ne smemo da se mešamo u rat

Izvor: RTS, 24.Maj.2022

Mađarska vlada je proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, a premijer Viktor Orban poručuje da je njegovom kabinetu potreban prostor za manevar kako bi mogao brzo da odgovori na izazove. Orban, koji je u aprilu osvojio četvrti uzastopni mandat za formiranje vlade, i ranije je proglašavao...

Nastavak na RTS...

RT: Mađarska proglasila vanredno stanje

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2022

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je vanredno stanje, pozivajući se na sukob u Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio tu meru kao način da Budimpešta odgovori na krizne situacije. Orban je najavio vanredno stanje u video-obraćanju na svojoj Fejsbuk stranici. Režim...

Nastavak na Vostok.rs...

Orban preko vanrednog stanja a po nalogu Putina ruši EU jedinstvo

Izvor: Danas, 25.Maj.2022, 10:57

U Mađarskoj je na još na snazi vanredno stanje nametnuto u periodu pandemije i traje do 1. juna 2022. Ali, premijer ove zemlje Viktor Orban našao je novi “izgovor” da vanredno stanje u zemlji održi. Juče je vlada ove zemlje donela odluku da zbog rata u Ukrajini uvede novo vanredno stanje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.