Orban ponovio: Odbijam

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 11:31

Orban ponovio: Odbijam

Mađarska odbacuje planove Evropske komisije da dodeli više novca Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

On je podvukaop da njegova zemlja nije voljna ni da doprinese dodatnim novcem za finansiranje povecanih troškova servisiranja duga EU.

Orban, je govoreći na marginama samita EU u Briselu, rekao za mađarski državni radio da je "smešan" zahtev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca, kada Budimpešta uz Poljsku nije dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstva iz fonda Unije za oporavak zbog spora o vladavini prava.

Orban je istakao da Mađarska neće više davati novac Ukrajini dok ne kaže na šta su potrošena prethodna sredstva od oko 70 milijardi evra.

"I smatramo da je krajnje smešno i apsurdno da mi treba da doprinesemo sa više novca za finansiranje troškova servisiranja kredita, od kojeg još nismo dobili sredstva koja smo imali pravo da dobijemo", naglasio je Orban.

EU ce Ukrajini obezbediti 50 milijardi evra pomoći za period od 2024. do 2027. godine, saopštila je EK 20. juna. Mađarska i Poljska su jedine članice EU koje zaostaju u dobijanju sredstava za oporavak koje je EU blokirala zbog optužbi da vlade dve zemlje krše demokratiju i vladavinu prava.

Lideri EU saopštili su u četvrtak da ce dugoročno biti posveceni jačanju bezbednosti Ukrajine.

EU želi da obaveže Mađarsku da uspostavi "migrantska geta" i primi do 10.000 migranata svake godine, rekao je Orban, javila je agencija MTI.

Orban je najavio da će se mađarska vlada boriti protiv takvih planova i odbiti da ih sprovede.Premijer je rekao da je Soroševa mreža verovatno stajala u pozadini te odluke.

Američki finansijer Džordž Soroš preneo je kontrolu nad svojom mrežom nevladinih organizacija na svog sina, rekao je Orban, navodeći da je posle te promene nova generacija sada politički aktivnija.

Ovonedeljni samit Evropskog saveta trebalo bi da otkrije ko je odgovoran za to što je EU "gurnuta na ivicu bankrota" i da razjasni gde je "otišao novac iz budžeta EU", napomenuo je Orban.

Orban je rekao da je na polovini finansijskog ciklusa od 2021. do 2027. godine EK "objavila da je novac nestao i da traži stotine milijardi dodatnih doprinosa od država članica".

Orban je rekao da su šanse da lideri zemalja članica EU prihvate predloge amandmana na budžet EK blizu nule i da Madjari nece prihvatiti ukidanje šeme zaštite cena komunalnih usluga u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.