Orban: Rusija ne može da bude poražena

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 23:42

Orban: Rusija ne može da bude poražena

Proizvođači oružja, kao i američki milijarder Džordž Soroš, zainteresovani su za nastavak sukoba u Ukrajini, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

Rusija može da bude poražena i da se pomiri sa porazom samo u bajci, kazao je Orban za radio "Košut" i dodao da u sukobu u Ukrajini neće biti pobednika, već samo poraženih.

"Nemam toliko bujnu maštu da mogu da zamislim da neko može da pobedi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državu koja ima nuklearno oružje. Mislite da će Rusi sedeti i gledati svoj poraz, razbijen politički sistem, ubistvo svog predsednika, napad dronom na Crveni trg? U to da će Rusi nemo da gledaju i da će se pomiriti sa svojim porazom, mogu da veruju samo nezrele osobe. To se dešava u bajci, ne u stvarnosti", naglasio je Orban.

Mađarskoj je već na početku sukoba bilo jasno da neće biti pobednika, već samo poraženih, dodao je on.

Samo od Zapada i Amerike zavisi koliko su novca spremni da potroše na oružje kojim snabdevaju Kijev, naglasio je on i dodao da je teško pobediti moderne zapadne sisteme naoružanja i skoro neograničene finansije iz budžeta SAD.

"S druge strane, Rusija ima mnogo veći broj stanovnika, veću vojsku, dužu tradiciju proizvodnje oružja i najveći nuklearni arsenal na svetu", dodao je Orban.

Mađarski premijer je naveo da su proizvođači oružja, špekulanti i veliki zapadni ekonomski krugovi koji žele pristup ruskim prirodnim resursima zainteresovani za nastavak sukoba u Ukrajini.

"Rat uvek ima razlog zašto je počeo, ali tu su uvek i različiti interesi, kao npr da možete prodati oružje. Proizvođači oružja cvetaju", kazao je.

Orban je naglasio da postoje veliki zapadni ekonomski krugovi, uključujući američkog milijardera Džordža Soroša, koji je "uvek sanjao da nekako kroči na ukrajinsko tlo"

"Uspeli su da dođu do Ukrajine. Sada žele da dobiju pristup prirodnim resursima Rusije. Dobro se sećam kako su 1990-ih, u vreme Borisa Jeljcina, Zapad i Amerika želeli da ulažu u rusku proizvodnju i tako 'na poslovnoj osnovi' steknu ruske prirodne resurse", dodao je.

Kako je Orban naveo, nakon toga je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je zamenio Jeljcina, okončao to, izbacio ih iz zemlje i ponovo preuzeo kontrolu nad ekonomskim resursima Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.