Orban: Armagedon

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 15:20

Orban: Armagedon

Viktor Orban tvrdi da ga Brisel ucenjuje da odobri pomoć od 50 milijardi evra za Ukrajinu, čemu se on žestoko usprotivio.

Prošlog vikenda objavljeno je da su u dokumentu neimenovanog zvaničnika Saveta EU navedene mere usmerene na mađarsku ekonomiju koje će biti implementirane ako Orban ne odobri paket pomoći Ukrajini.

O paketu pomoći će se raspravljati na samitu čelnika EU u četvrtak. U juče objavljenom intervjuu za francuski nedeljnik “Le Point” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Orban je rekao da je plan "poput ucenjivačkog priručnika" koji bi Mađarsku stavio pod "veliku finansijsku blokadu".

"Tada bi Mađarska pretrpela Armagedon", poručio je mađarski premijer, prenosi Politiko.

Naveo je da "ne sumnja" da je dokument, o kojem piše Fajnenšel tajms, autentičan.

"Poznavajući Brisel, oni su za to sposobni", napomenuo je.

Orban se uključio u napete pregovore kako bi izvukao ustupke od ostatka bloka u zamenu za podršku paketu pomoći Ukrajini. On je bio jedini evropski zvaničnik koji je odbio da podri paket pomoći na samitu u decembru, podseća Index.hr.

Predloženi finansijski paket izvukao bi novac iz budžeta EU, što znači da zahteva jednoglasno odobrenje zvaničnika EU, uključujući Mađarsku.

Mađarska je od tada ponudila da se finansiranje podeli u godišnje tranše, što bi Budimpešti zapravo dalo priliku da blokira slanje pomoći Ukrajini svake godine.

Međutim, Orbanova taktika čvrste ruke razdražuje Brixsela, koji razmišlja sada o lišavanju mađarskog čelnika njegovih prava glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.