Opasnost: Rumunija u strahu, jača odbranu

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 17:59

Opasnost: Rumunija u strahu, jača odbranu

Rumunija pojačava mere zaštite civila u pograničnim naseljima na Dunavu, u neposrednoj blizini zone sukoba u Ukrajini, zbog ruskog granatiranja ukrajinskih luka

Nacionalni komitet za vanredne situacije Rumunije (CNSU) ovlastio je Ministarstvo nacionalne odbrane da identifikuje područja na obalama Dunava u kojima je potrebno preduzeti mere za zaštitu stanovništva.

"S obzirom na trenutni geopolitički kontekst i nedavne i ponovljene napade na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinske luke Reni i Izmail, Komitet je ovlastio Ministarstvo nacionalne odbrane da proceni i identifikuje oblasti u Rumuniji koje se nalaze u blizini konfliktnih područja, gde se uvode posebne mere za zaštitu stanovništva“, navodi se u odluci, prenosi Ađer pres.

Na sastanku Nacionalnog komiteta usvojena je odluka o sprovođenju mera za upozorenje rumunskih državljana u pograničnom području sa Ukrajinom.

Konkretno, to se odnosi na obaveštavanje stanovništva putem Ro-alert poruka u naznačenim područjima u slučaju opasnosti od pada "elemenata koji pripadaju vojnoj opremi koja se koristi u sukobu“.

Regionalne inspekcije za vanredne situacije će uputiti lokalno stanovništvo kako da postupe u potencijalno opasnim situacijama. Nakon noćnog napada ruske vojske na Odesku oblast, neki od dronova pali su na teritoriju Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.