Oland: Mistral? Nema pritisaka

Izvor: B92, 16.Nov.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Mistral? Nema pritisaka

Francuski predsednik Fransoa Oland kaže da neće popustiti pod pritiskom oko isporuke dva nosača helikoptera Rusiji, nakon što odlaganja zbog ukrajinske krize.

"Doneću odluku bez bilo kakvog pritiska, ma od kog da dolazi, a na osnovu dva kriterijuma - interesa Francuske i procene situacije. Ne postoji ni pritisak zbog roka", izjavio je Oland na konferenciji za novinare na marginama samita G20 u Brizbejnu, u Australiji.

Oland je dodao da, za sada, ugovor nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekršen pa se ne postavlja pitanje plaćanja odštete.

Međutim ranije je, nekoliko puta navodio da prekid vatre u Ukrajini mora biti u potpunosti poštovan pre nego što prvi nosač bude bio isporučen, prenela je agencija AFP.

Rusija je, 14. novembra - kada je bio ranije najavljen rok za isporuku, upozorila na "ozbiljne posledice" ukoliko Pariz ne isporuči prvi od dva nosača helikoptera tipa "Mistral" do kraja novembra.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je pozvao Olanda da "minimizira rizike" između dve zemlje posle meseci rasta napetosti, ali nije pominjao naručene i plaćene nosače helikoptera.

"Pitanje 'Mistrala' nije uopšte ovde (u Brizbejnu) pomenuto, niti od strane partnera iz G20 partnera, niti od predsednika Putina tokom naših sastanaka, jer to nije bilo mesto", potvrdio je Oland u Brizbejnu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.