Olaf ozbiljno strahuje, ili?

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 12:17

Olaf ozbiljno strahuje, ili?

Dugo se smatralo da je nemački kancelar neodlučan kada je u pitanju isporuka oružja za Ukrajinu.

Ali on je sada okrenuo ploču: Olafu Šolcu je naoružavanje postalo prioritet.

Kada je Olaf Šolc početkom nedelje šetao halama fabrike oružja firme "Rajnmetal", nije propustio nijedan tenk. To su slike u medijima koje su mu sada važne: Šolc i rat. Ovih dana kao da naočigled svih nastaje novi, promenjeni nemački kancelar. Svet je postao grublji i menja se velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brzinom, pa zato i mi moramo da se menjamo, poručio je Šolc Nemcima u novogodišnjoj noći. A sada očigledno sledi poruku iz sopstvenog novogodišnjeg govora.

Šolc je promenio vrstu govora. Dugo je važio za kočničara i nekoga ko okleva, pa je po njemu i iskovana reč "šolciranje", kojom se opisuje kad neko nešto naglas najavljuje, ali realizacije nema. Sada se, međutim, preobrazio u praktičara.

Nova parola glasi: "Svi za jednog, jedan za sve", rekao je kancelar kada je ovog ponedeljka 12. februara ugostio poljskog premijera Donalda Tuska. Mislio je pritom na međusobne odbrambene garancije članica NATO. Nemačka će se aktivno angažovati u odbrani svakog centimetra teritorije NATO, Šolcova je poruka Poljacima.

Reč je, dakle, o kancelaru koji, kada je u pitanju isporuka više oružja za Ukrajinu, sada ne usporava, nego zahteva – od svih, pa i od Evrope. "Sve evropske zemlje moraju da učine više za Ukrajinu", rekao je. Dosadašnja pomoć jednostavno nije bila dovoljna, poručio je kancelar u Briselu.

Do pre samo godinu dana on je na istom tom mestu pre svega isticao potrebu da se bude uzdržan, a sada kaže da se Ukrajini isporučuje "suviše malo i suviše sporo".

To on, međutim, ne govori samo svojim evropskim kolegama. U nedavnu posetu Vašingtonu on nije otputovao kao nekakav molilac koji okleva i koji se ne drži svojih obaveza prema NATO, već kao kancelar koji Ukrajini daje više od svih drugih Evropljana. Njegova poruka glasi: koliko god to surovo zvučalo, mi "ne živimo u doba mira".

Kancelar kojem su ranije strani bili i nemačka vojska Bundesver i oružje, postao je kancelar koji vidno srećan učestvuje na svečanosti polaganja kamena temeljca za novu fabriku municije kompanije "Rajnmetal" u Unterlisu. Rado se slikao ispred tenkova i uzimao tenkovske granate u ruke.

Pre samo nekoliko godina pohvala izvršnog direktora najveće nemačke firme za proizvodnju oružja bila bi prilično neugodna za jednog socijaldemokratu. Ali vremena su se u Nemačkoj promenila. "Zaslužuje poštovanje to što ste imali hrabrosti da aktivirate sto milijardi", rekao je izvršni direktor "Rajnmetala" Armin Paperger, o posebnom fondu za Bundesver.

Kancelar je bio zadovoljan pohvalom. A izgledao je još zadovoljnije kada je Paperger izjavio da je Nemačka sada drugi najveći pomagač Ukrajine. "Naša zemlja je preuzela vodeću ulogu u Evropi, koju mnogi od nas traže već duže vreme", rekao je.

Svojevremeno je Šolcu trebalo jedanaest meseci da dozvoli isporuku tenkova leopard Ukrajini. Tada je u Bundestagu navodio svaku pojedinačnu nemačku samohodnu haubicu kao obrazloženje da je već mnogo isporučeno. Sada zvuči drugačije. Mnogo se čini, ali to nije razlog za samohvalu, već razlog za zabrinutost, Šolcova je poruka. Jer drugi čine premalo.

A nedavna najava je veoma konkretna: "Nemačka će trošiti dva odsto svog ukupnog BDP na odbranu i naoružanje prema kriterijima NATO. I tako će to biti za sva vremena", najavio je šef nemačke vlade.

"Za sva vremena" – više od toga i ne može da se obeća. Čini se da prekretnica, koju je najavio u govoru u parlamentu pre dve godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, sada postaje njegova konkretna politika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je na nemačkoj televiziji izjavio da je Šolc od nemačkog kancelara izrastao u evropskog lidera. "I zato su njegovi koraci sada koraci predvodnika", rekao je Zelenski i dodao da bi voleo da mu takav Šolc jednom bude prijatelj.

Možda ta Šolcova promena ima veze i sa Donaldom Trampom, odnosno s tim šta bi mogao da znači njegov ponovni predsednički mandat. Kancelar nikada javno ne izgovara Trampovo ime, ali svi znaju na koga misli kad kaže: "Niko ne sme da se igra ili da trguje sa bezbednošću Evrope."

Preobražaj kancelara od kolebljivca do inicijatora raduje i nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, koji je sedeo u prvom redu na svečanosti polaganja kamena temeljca za novu fabriku Rajnmetala. Tada je Šolc rekao u čemu se grešilo u prošlosti: "Godinama se oružje nabavljalo kao da se radi o kupovini automobila. Ali tenkovi ne stoje gotovi na policama." Njih treba naručivati, jednog po jednog.

U novoj fabrici Rajnmetala planira se proizvodnja 200.000 artiljerijskih granata godišnje. "To zvuči impresivno", rekao je kancelar. Ali Ukrajina na frontu ispaljuje nekoliko hiljada projektila – svakog dana, naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.