Okupacija Istoka demokratijom Zapada (4):Visoki napon za Rusiju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jun.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okupacija Istoka demokratijom Zapada (4):Visoki napon za Rusiju

Zapad sprema "obojeni" scenario i za Rusiju. Eksperti smatraju da SAD nisu zainteresovane za rešenje ukrajinske krize, već planiraju nove obojene revolucije u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ovo mišljenje je izneo američki politikolog i ekonomista Pol Krejg Roberts na svojoj službenoj stranici u članku "Rusija pod naponom".

Roberts smatra da Vašington svesno radi na tome da sabotira minske sporazume i pri tom šalje svoje zastupnike u Jermeniju, Kirgistan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Uzbekistan kako bi u tim zemljama organizivao obojene revolucije i destabilizovao situaciju duž ruske granice.

Približavanje izbora i pogoršavanje ekonomske situacije u zemlji su dva glavna faktora na koje se obično oslanjaju američki ideolozi revolucija, upozorio je koopredsednik ruskog pokreta Antimajdan, publicista i pisac Nikolaj Starikov.

- Organizacija "majdana" u Moskvi u ovom trenutku nije moguća, ali postoji opasnost da će zapadne sile pokušati da destabilizuju ruske regione uoči lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora u Rusiji - rekao je on.

Starikov je podsetio da je Zapad već pokušao organizovanje masovnih protesta u Moskvi i nizu drugih ruskih gradova posle izbora za Dumu 2011. i predsedničkih izbora 2012. Nakon neuspelih pokušaja širenja protesta u ruskoj prestonici, poučeni tim iskustvom, zapadnjaci su se sada preorijentisali i spremaju udar na ruske regione.

- Meta Zapada i njihovih poslušnika u Rusiji su najnaseljeniji regioni Rusije i ekonomski jaki subjekti Ruske Federacije: Sibir, Južni Ural, Kubanj, Kuzbas i Tatarstan. Finansijska podrška opozicionih snaga iz inostranstva ovde igra jednu od ključnih uloga u organizaciji obojenih revolucija - ističe ekspert.

Ubistvo opozicionara u centru Moskve, na samo nekoliko stotina metara od Kremlja, bio je još jedan pokušaj da se destabilizuje rusko društvo i da se okrivi vlast. Bezuspešno.

Svaki pokušaj Zapada i njihovih sluga u Rusiji da sruše Putina su pucanj u prazno. Putinova popularnost u zemlji sve više raste. Njegova sposobnost da se suoči s nizom provokacija usmerenih na Rusiju od strane NATO-a ga je učinila herojem koji se bori protiv nepravde koju Zapad širi u državama u razvoju.

Prema rečima Starikova, pokret Antimajdan namerava aktivno da radi na sprečavanju pokušaja Zapada da destabilizuje zemlju i prisustvovaće predstojećim izborima u svojstvu posmatrača.

- Kod nas postoji određena zabrinost u vezi s predizbornom kampanjom i lokalnim izborima u septembru 2015. Očekujemo da će naši partneri iz inostranstva pokušati da organizuju nemire u Novosibirskom, Kalugi i Kostromi - upozorio je Starikov, dodajući da se očekuju i pokušaji realizacije scenarija obojene revolucije na parlamentarnim izborima 2016. i predsedničkim izborima 2018. godine.

Ruska prozapadna opozicija, kojom diriguju Amerikanci, spremala je u martu miting u Moskvi, s ciljem da se izazovu nasilni protesti i krvorpoliće, kao na Majdanu u Kijevu. Međutim, planirani protest, zakazan za 1. mart, otkazan je zbog ubistva opozicionog lidera Borisa Njemcova.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su obojene revolucije lekcija i upozorenje za Rusiju.

- U savremenom svetu ekstremizam se koristi kao instrument geopolitike i raspodele sfera uticaja. Vidimo do kakvih je tragičnih posledica doveo talas tzv. obojenih revolucija kakve su potrese doživeli i doživljavaju narodi zemalja koje su prošle neodgovorne eksperimente prikrivenog, a nekad i grubog, kako se kod nas kaže, rušilačkog mešanja u njihov život - rekao je Putin.

Stručnjaci Saveta bezbednosti Rusije upozorili su da se američka strategija bazira na principu američke ekskluzivnosti i stava da ima pravo da preduzima jednostrane akcije širom sveta da bi ostvarila svoje interese. U analizi se navodi da SAD nastoje da zadrže dominaciju u svetu, povećaju borbene mogućnosti NATO i pojačaju vojno prisustvo SAD u azijsko-pacifičkom regionu. Moskva veruje da SAD planiraju da nastave svoju politiku izolacije Rusije u dugoročnom smislu, politički i ekonomski, uključujući dalje ograničavanje izvoza nafte i gasa i istiskivanja ruske vojne industrije sa svih tržišta.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.