Ogromna pretnja po Ukrajinu: Jeftini dronovi uništavaju skupu opremu?

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 19:11

Ogromna pretnja po Ukrajinu: Jeftini dronovi uništavaju skupu opremu?

Ukrajinske snage tvrde da Moskva pojačava upotrebu jeftinih samoubilačkih dronova koji su sposobni da unište opremu višestruko veće vrednosti, prenosi Rojters.

Dronovi "lanset", ugaone sive cevi sa dva seta po četiri krila, težine svega pet kilograma, nosivosti do kilogram i dometa od 40 kilometara, predstavljaju sve veću pretnju po ukrajinsku ofanzivu, tvrde njihovi vojnici.

Na video snimcima vidi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da bespilotne letelice Lanset oštećuju ili uništavaju vrednu opremu koju je Ukrajini donirao Zapad, kao što su tenk "leopard 2" i samohodna haubica "cezar".

Ukrajinski vojnici iz četiri različite artiljerijske posade naveli su da su dronovi "lanset" jedna od glavnih pretnji sa kojima se suočavaju na bojnom polju, prenosi "Rojters".

Rekli su da se učestalost njegove upotrebe povećala tokom poslednjih meseci.

"Ranije, u proleće, nisu koristili 'lansete' tako često kao sada", rekao je 35-godišnji artiljerijac Bogdan iz regiona Donjecka.

"Rusko ministarstvo odbrane ohrabruje povećanje proizvodnje 'lanseta' kao jeftinog načina da se onesposobi zapadna oprema visoke vrednosti, koja je data Ukrajini za njenu kontraofanzivu", objasnio je Semjuel Bendet iz Centra za novu američku bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.