Oglasio se vrhovni komandant: Ruske rakete u Rumuniji? FOTO

Izvor: B92, 10.Feb.2023, 12:01

Oglasio se vrhovni komandant: Ruske rakete u Rumuniji? FOTO

Valerij Zalužni objavio je da su navodno "ruski projektili tipa Kalibr prešli državnu granicu Ukrajine s Moldavijom i Rumunijom".

Kako je naveo Vrhovni komandant ukrajinske vojske, ušle su u vazdušni prostor tih zemalja.

Prema njegovim rečima, rakete su navodno lansirane s ruskih brodova u Crnom moru.

Dve rakete, tvrdi ukrajinski general, ušle su u vazdušni prostor Moldavije u 10.18 ujutro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po lokalnom vremenu, a u 10.33 na teritoriju Rumunije.

"Nakon toga rakete su opet ušle u vazdušni prostor Ukrajine na dodirnoj tački granica te tri zemlje", dodao je Žaluzni.

Moskva se još uvek nije oglasile ovim povodom.

Mnistarstvo obrane Moldavije potvrdilo da je projektil jutros ušao u vazdušni prostor te zemlje.

"Jutros u 10.18 raketa je ušla u vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mokra u Pridnjestrovskoj oblasti, a kasnije i iznad grada Kosauti u okrugu Soroka. Kretao se prema Ukrajini", rekao je Moldavac, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rumunsko Ministarstvo odbrane reagovalo je na tvrdnje načelnika generalštaba Ukrajine generala Valerija Zalužnog da je jedna od dve ruske krstareće preletela na putu do cilja u Ukrajini preko teritorije Rumunije, objavio je rumunski portal "Hotnews.ro".

Ruska mornarica je više puta lansirala krstareće rakete Kalibr sa svojih podmornica i ratnih brodova u Crnom moru prema Ukrajini. U novom talasu napada u petak ujutru izvedeno je bilo šest takvih lansiranja, kažu Ukrajinci.

"Sistem vazdušnog osmatranja rumunskog ratnog vazduhoplovstva otkrio je u petak, 10. februara, vazdušnu metu lansiranu iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini poluostrva Krim, najverovatnije krstareću raketu, koja je bila u vazdušnom prostoru Ukrajine, a zatim je ušla u Republiku Moldaviju, izašla i ponovo ušla u ukrajinski vazdušni prostor ne presecajući, u bilo kom trenutku, rumunski vazdušni prostor", saopštava MApN, nakon što su vlasti u Kijevu saopštile da su ruske rakete takođe prošle kroz Rumuniju pre nego što su pogodile mete u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zapovednik ukrajinske vojske: "Ruske rakete vazdušni prostor Rumunije"

Izvor: Blic, 10.Feb.2023

Valerij Zalužni, vrhovni zapovednik ukrajinske vojske, danas je objavio da su navodno "ruski projektili tipa Kalibr prešli državnu granicu Ukrajine s Moldavijom i Rumunijom i ušle u vazdušni prostor tih zemalja".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.