Oglasio se Zelenski: Počela je istraga

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 22:58

Oglasio se Zelenski: Počela je istraga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je počela istraga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o uništenju brane kod hidroelektrane Kahovka.

"Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda posetili su region Herson prethodnih dana. Prvog dana katastrofe, iz kancelarije generalnog tužioca poslat je zahtev MKS da se sprovede istraga i već se radi na tome", naveo je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su međunarodni pravni eksperti videli posledice katastrofe, uključujući i incidente u kojima su, kako je rekao, granatirana poplavljena područja.

Ukrajinski zvaničnici rekli su danas da su tri osobe ubijene tokom ruskog granatiranja broda koji je prevozio evakuisane osobe iz poplavljenih područja.

Zelenski je rekao da su ukrajinski spasilački timovi evakuisali oko 4.000 stanovnika iz pogođenih oblasti, uključujući i iz područja sa istočne obale reke Dnjepar, koju drži ruska vojska.

Prethodno je ukrajinska strana, uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog, optužila rusku vojsku da je 6. juna uništila branu kod hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, nakon čega je došlo do velikih poplava u toj oblasti, u kojima je više osoba izgubilo život.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom 7. juna, napad na HE Kahovka nazvao "varvarskim zločinom" koji je doveo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

Putin je naglasio da Kijev, na predlog Zapada, nastavlja da zaoštrava situaciju i koristi "teroristička sredstva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelenski: Počela istraga Međunarodnog krivičnog suda o uništenju brane kod HE Kahovka

Izvor: Blic, 11.Jun.2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je počela istraga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o uništenju brane kod hidroelektrane Kahovka i velikoj poplavi koja je nastala nakon toga.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.