Oficir SBU okrivljen za poraz u Debaljcevu – pobegao u Rusiju

Izvor: 011vodič.com, 21.Apr.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficir SBU okrivljen za poraz u Debaljcevu – pobegao u Rusiju

KIJEVSKE vlasti krive 35-godišnjeg kapetana Službe bezbednosti Ukrajine za poraz ukrajinske armije u Debaljcevskom džepu.
Materijali o kapetanu Šljapkinu predati su SBU i Generalnom tužilaštvu Ukrajine, prenela je televizija Lifenews.
Oficir, koji je koordinirao funkcionisanje specijalne tajne veze između državnog i vojnog vrha i imao pristup ključevima kriptografske zaštite podataka, tereti se za veleizdaju – >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << on je navodno sarađivao sa ruskom Federalnom službom bezbednosti i dostavljao podatke „državi-agresoru“.
Jedan poslanik Bloka Petra Porošenka je izjavio da su počevši od 9. februara ustanici iz LNR i DNR znali za sve planove Generalštaba i štaba takozvane „antiterorističke operacije“. To je, po mišljenju kijevskih vlasti, delo upravo kapetana Šljapkina.
Sam oficir tvrdi da ga ukrajinska armija optužuje za saradnju sa ruskim tajnim službama samo zato što je on posle godina službe u SBU odbio da ratuje u Donbasu protiv svojih sunrodnika. Posle jednog sastanka oficira, Šljapkinu je indirektno stavljeno do znanja da ga u najboljm slučaju čeka otkaz.
„Takozvana antiteroristička operacija koja se sprovodi na istoku je građanski rat. To je ubijanje sopstvenih građana koji žele pravo na samoopredeljenje u okviru zakona“ – smatra oficir koji je pre godina štitio poredak na Evromajdanu.
Kapetan SBU ne namerava da se potčini novim kijevskim vlastima. Po njegovim rečima, vojnici ne polažu zakletvu Kolomojskom, Porošenku ili Turčinovu, već celom narodu Ukrajine, nezavisno od toga gde on živi – na istoku ili zapadu zemlje. I dužnost je svakog oficira da štiti ljude, a ne da ih ubija.
Da bi spasio sebe i svoju porodicu, Šljapkin je sa ženom i dvoje male dece pobegao u Rusiju. Kada je stigao u drugu državu, saznao je da su ga u domovini optužili za izdaju.
Kijevske vlasti Šljapkina smatraju maltene glavnim krivcem za poraz ukrajinske svoje vojske u Debaljcevu. U Vrhovnoj Radi Ukrajine je čak formiran specijalni odbor za utvrđivanje krivice oficira za veleizdaju.
Šljapkin trenutno živi u jednom ruskom gradu. Male su šanse da će uskoro moći da se vrati u Kijev.
„Mi samo želimo da započnemo novi život od nule. Da naša deca porastu i da cene svoju prošlost, da cene ko su i poštuju svoje bližnje“ – ističe on.
Za porodicu Šljapkin je sada zadatak broj jedan da dobije ruska dokumenta i prostor za stanovanje i posao. Ali, porodica je uverena: to su sve sitnice, važno je da su živi i da su zajedno.
Šljapkin nije jedini oficir SBU koji je optužen za veleizdaju.
Glavni vojnu tužilac Ukrajine Anatolij Matios je 20. aprila na svojoj Fejsbuk stranici saopštio da je izvesni potpukovnik optužen za saradnju sa ustanicima iz Donbasa. Tom oficiru preti zatvorska kazna do 15 godina.
#fakti
The post Oficir SBU okrivljen za poraz u Debaljcevu – pobegao u Rusiju appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.