Odšteta zbog transporta smrti

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odšteta zbog "transporta smrti"

Poljski, ruski, beloruski i ukrajinski logoraši i zatvorenici iz Drugog svetskog rata, traže odštetu od nemačkih železnica, navodeći da je "Dojče rajhsban", na "transportima smrti", tokom rata zaradio najmanje 445 miliona evra.

Logoraši i zatvorenici odvođeni na prinudni rad tokom Drugog svetskog rata iz Poljske, Rusije, Belorusije i Ukrajine zatražili su od nemačkih železnica da im isplati odštetu. Oni smatraju da je "Dojče rajshban" zaradio stotine milione >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evra, prevozeći ih tokom rata.

"Mi smo ljudi koji su preživeli transporte smrti. 'Dojče rajhsban' je naplaćivao svaki kilometar trase kojom nas je prevozio do zatvora i do mesta likvidacije. 'Dojče rajhsban' se obogatio učestvujući u tom masovnom zločinu", navodi se u pismu bivših logoraša i zatvorenika iz četiri zemlje upravi "Dojče bana", naslednika železnica Trećeg rajha.

Inicijativu, da se od nemačkih železnica traži zajednički odšteta, pokrenule su organizacije poljskih žrtava Drugog svetskog rata. Podršku im je pružila i Fondacija poljsko-nemačkog pomirenja.

U januaru ove godine slično pismo nemačkim železnicama poslali su sami Poljaci, koji su preživeli transporte u logore, zatvore i na prinudni rad, ali im "Dojče ban" nije odgovorio. Zbog toga su se u petak u Varšavi, sastali predstavnici poljskih sa predstavnicima dve ruske, tri ukrajinske i četiri beloruske organizacije logoraša i zatvorenika.

"To je sledeći korak u našim nastojanjima da dobijemo pomoć od nemačkih železnica, kao naslednika 'Dojče rajhsbana', koji je na transportima zaradio najmanje 445 miliona evra tokom Drugog svetskog rata", izjavio je predsednik Fondacije poljsko-nemačkog pomirenja Darijuš Pavloš poljskom dnevniku Žečpospolita.

Nekadašnji "klijenti protiv svoje volje" Hitlerovih železnica žele da iskoriste činjenicu da "Dojče ban" ove godine proslavlja 175 godina postojanja. Ako njihov apel nemačkim železnicama ne urodi plodom, poljske organizacije su najavile da će odštetu tražiti sudskim putem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.