Odgovor Americi: Razočaravajuće

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 22:54

Odgovor Americi: Razočaravajuće

Pretorija -- Predsedništvo Južne Afrike ocenilo je kao "razočaravajuće" optužbe američkog ambasadora u Pretoriji da je zemlja isporučila oružje i municiju Rusiji.

"Izjava ambasadora potkopava duh saradnje i partnerstva dve zemlje" a "nisu pruženi nikakvi dokazi koji bi podržali te optužbe", navodi se u saopštenju.

Predsedništvo je ocenilo da je "razočaravajuće" što je američki ambasador Rojben Brigeti "usvojio kontraproduktivni stav u javnosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Brigeti je ranije danas optužio Južnu Afriku da pruža vojnu podršku Rusiji, uprkos njenoj proglašenoj neutralnosti u sukobu sa Ukrajinom.

Ambasador izjavio je lokalnim medijima da su SAD uverene da su "oružje i municija utovareni" na ruski teretni brod koji je bio kod Kejptauna početkom decembra, "pre no što je krenuo za Rusiju".

"Naoružavanje Rusa je izuzetno ozbiljno i ne mislimo da je to pitanje rešeno. Voleli bismo da Južna Afrika počne da praktikuje svoju politiku nesvrstavanja", dodao je ambasador.

Južna Afrika nije zvanično stala ni na jednu stranu posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a taj rat je pokrenuo velike sankcije zapadnih zemalja Rusiji.

Upitan o pouzdanosti američkih obaveštajnih podataka o utovaru na brod, ambasador je odgovorio da su podaci "solidni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.