Od snežnog leoparda do heroja Ukrajine; Ko je Oleksandr Sirski?

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 19:48

Od "snežnog leoparda" do "heroja Ukrajine"; Ko je Oleksandr Sirski?

General-pukovnik Oleksandr Sirski postavljen je za novog ukrajinskog glavnog vojnog komandanta.

Volodimir Zelenski je unapredio ovog 58-godišnjaka pošto je smenio generala Valerija Zalužnog sa funkcije posle meseci nesuglasica između njih dvojice.

Sirski je rođen u julu 1965. u današnjem Vladimirskom regionu Rusije, koji je tada bio deo Sovjetskog saveza. Studirao je u Moskvi na Višoj vojnoj komandnoj školi – koja je dala komandante i ruskih i ukrajinskih oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga.

Opisan je kao opsesivni planer sa gvozdenom disciplinom. Neki vojni analitičari veruju da njegova taktika na bojnom polju odražava njegovu hijerarhijsku sovjetsku obuku.

Diplomirao je 1986. i služio je u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, ali nije služio u vojsci postsovjetske Rusije.

Bez obzira na to, visoki ruski bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev nazvao ga je "izdajnikom" prilikom njegovog imenovanja, optužujući ga da je prekršio zakletvu kao oficir.

U Ukrajinu se preselio 1980-ih.

Sirski je komandovao trupama protiv kombinovanih ruskih snaga od 2014, kada je dobio svoje ratno ime – "snežni leopard".

Borili su se protiv pobune koju podržava Moskva u istočnoj Ukrajini koristeći "taktiku koja je bila slična onoj kako ova mačka lovi", rekao je on za Rojters u januaru. "Ovo stvorenje je veoma pažljivo, lukavo i hrabro."

Sirski je postao šef Kopnenih snaga Ukrajine 2019.

Nadgledao je neke od najvećih pobeda Ukrajine u punoj invaziji Rusije. Predvodio je uspešnu odbranu Kijeva u prvim mesecima rata, a kasnije je proglašen za heroja Ukrajine, te dobio najviše odlikovanje zemlje, zbog svoje uloge u odbijanju napredovanja Moskve na prestonicu.

On je bio zaslužan za organizovanje munjevite kontraofanzive kojom je ukrajinska vojska odgurnula ruske trupe od grada Harkova i povratila delove zemlje na istoku i jugoistoku.

Sirski je takođe vodio operaciju Bahmut, najdužu i najkrvaviju ratnu operaciju, koja je kritikovana zbog velikih gubitaka koje su pretrpele ukrajinske snage. Ali on je branio operaciju, rekavši da je ukrajinska uporna odbrana Bahmuta oštetila sveukupne ratne napore Rusije tako što je vezala Vagnerovu plaćeničku grupu.

Tokom svog prvog celog dana na poslu Sirski je rekao da je put Ukrajine ka pobedi zavisio od stalnih inovacija u načinu na koji vodi rat, ističući tehnologiju poput dronova i elektronskog ratovanja. Takođe je obećao da će zaštititi živote i zdravlje ukrajinskih snaga i obezbediti pouzdanu logistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.