Objavljeno kako je poklekao Orban; Slomila ga jedna žena...

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 14:03

Objavljeno kako je poklekao Orban; "Slomila" ga jedna žena...

Svi se pitaju kako je "slomljen" mađarski premijer koji se do poslednjeg trenutka protivio davanju zelenog svetla za pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra.

Sudeći prema objavama iz kabineta italijanske premijerkae, Đorđa Meloni je ta koja je odigrala glavnu ulogu u posredovanju sa Viktorom Orbanom, što je dovelo do toga da Budimpešta odustane od veta protiv novog paketa pomoći EU za Ukrajinu.

Đorđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Meloni je navodno razgovarala sa Orbanom dva puta licem u licem pre početka samita – tokom noći i ranije jutros, prenosi ANSA, pozivajući se na neimenovane izvore.

Agencija dodaje da je kabinet italijanske premijerke "veoma zadovoljan" zbog toga što je na vanrednom samitu EU sporazum postignut jednoglasno jer se to "nije očekivalo".

Svih 27 lidera postiglo je dogovor o dodatnom paketu podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je ranije danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Imamo dogovor", naveo je Mišel na društvenoj mreži X.

Lideri EU time su uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU o pružanju pomoći Ukrajini, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć.

Orban je uložio veto na pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini na prethodnom samitu Evropskog saveta, koji je održan sredinom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.