Objavljeno: Uništili smo vam T-90; Tako se ratuje VIDEO

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 13:21

Objavljeno: Uništili smo vam T-90; "Tako se ratuje" VIDEO

Ukrajinski dron udario je u ruski tenk T-90 kako bi sprečio moskovske snage da povrate vozilo, navodi Kijev.

"Operatori čete udarnih bespilotnih letelica 'rarog' 24. mehanizovane brigade oštetili su najnoviji ruski tenk T-90 i sprečili njegovu evakuaciju novim udarcem", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane u objavi na društvenim mrežama u sredu.

Na snimku se može videti tenk pre nego što bespilotna letelica (UAV) udari u vozilo. Drugi dron tada pogađa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << područje pored oštećenog rezervoara.

"Dva drona vredna nekoliko hiljada dolara uništila su tenk vredan tri miliona dolara", napisalo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Teško je utvrditi cenu različitih modela tenkova T-90, koji se navodno kreću do oko 4,5 miliona dolara. Ukrajina je ranije objavila snimke na kojima se vidi kako kijevski lovci gađaju tenkove T-90, koji su nadograđene verzije ranijih T-72.

Prema holandskoj obaveštajnoj agenciji Orik otvorenog koda, Rusija je izgubila 35 tenkova T-90A, 1 T-90AK i 7 T-90S od februara 2022. Navodi se i da je Rusija je takođe izgubila još 25 tenkova T-90M.

Međutim, ova procena vojnih gubitaka Rusije smatra se zastarelom i verovatno će biti veća.

"Ovako izgleda savremeno ratovanje", prokomentarislo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Dronovi su zauzeli istaknuto mesto u ratnim naporima i za Rusiju i za Ukrajinu. Dronovi su "super oružje ovde", rekao je Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, za Nevsveek u februaru.

Bespilotne letelice, posebno bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed, Rusija je koristila kao jeftiniju alternativu raketnim napadima, a Ukrajina je često morala da rasporedi skuplju protivvazdušnu odbranu da bi ih oborila.

U sredu je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio da su ruske snage tokom noći izvele 20 udara bespilotnih letelica Šahed na ukrajinske ciljeve.

Bespilotne letelice su lansirane iz ruske baze u Kursku, na severoistočnoj granici Ukrajine, i iz vojnog objekta u Primorsko-Ahtarsku u ruskoj oblasti Krasnodar.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 20 dronova, navodi vojska u operativnom ažuriranju.

Ali Ukrajina je takođe investirala u svoju "vojsku bespilotnih letelica", gledajući kako stručnjaci kažu da je tehnologija koja se brzo razvija i koja će ostati tu.

Rat bespilotnih letelica je "veoma eskalirao", kaže Stiv Rajt, viši naučni saradnik za avioniku i sisteme aviona na Univerzitetu zapadne Engleske, britanske bespilotne letelice će postati samo češća karakteristika na bojnom polju, rekao je on za Njuzvik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.