Obavezujući zahtev Beloj kući za dokumenta u okviru istrage protiv Trampa

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezujući zahtev Beloj kući za dokumenta u okviru istrage protiv Trampa

Vašington -- Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa saopštile su da će uputiti obavezujući zahtev za dostavljanje dokumenata povezanih s Trampovim pritiskom na Ukrajinu.

Predsednik Odbora Predstavničkog doma za nadzor i reformu Ilajdža Kamings napisao je u beleški članovima tog odbora da je takav potez neophodan jer je Bela kuća ignorisala brojne zahteve za dostavljanje informacija.

Posle "jasnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i hitnih upozorenja" koja je Kongresu dostavio glavni inspektor za obaveštajnu zajednicu, Odbor "nema izbora nego da izda ovaj obavezujući nalog", rekao je Kamings.

Obavezujući poziv je upućen vršiocu dužnosti šefa Trampovog kabineta Miku Malvejniju, a od Bele kuće se zahteva dostavljanje 13 odvojenih grupa dokumenata povezanih s telefonskim razgovorom Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog 25. jula i povezanim pitanjima.

U tom razgovoru, koji je u središtu istrage protiv američkog predsednika u Predstavničkom domu, Tramp je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu protiv mogućeg kandidata demokrata na izborima sledeće godine Džozefa Bajdena, odnosno da istraži da li je on, kao potpredsednik SAD, prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji Burisma u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.