OMV priprema novi Nabucco za ruski plin

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OMV priprema novi Nabucco za ruski plin

BEČ - Austrijski energetski koncern OMV planira s Gazpromom nove puteve za dostavu ruskog plina do Beča, tvrdi bečki dnevnik "Presse".

"Nabucco je mrtav, dugo živio Nabucco", naglašava list podsjećajući da je 2013. ovaj europski projekt plinovoda, koji je trebao dovoditi plin sa kaspijskog prostora preko Turske i Balkana do Beča, kako bi se smanjia ovisnost od ruskog plina, službeno "pokopan".

Dvije godine kasnije, prema "Presseu", učestalije su naznake da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bilo preuranjeno sahranjivati ovaj projekt, pošto se radi na "novom Nabucco", sa razlikom da umjesto plina s kaspijskog prostora treba dostavljati ruski plin preko Turske, ali i iranski plin.

Pregovore potiče OMV, a prema više izvora to čini raniji direktor konzorcija "Nabucco" Reinhard Mitschek. OMV nije želio komentirati ove informacije, jer se ova tema želi držati što je moguće više u tajnosti.

Na drugoj strani, konstatira dnevnik, Rusi nemaju taj problme, te je Gazprom početkom lipnja objavio fotografiju na kojoj je budući šef OMV Reiner Sele u razgovoru sa šefom Gazproma Aleksejem Millerom  o budućoj suradnji. Pored njih nalazi se i Mitschek, koji je još prije par godina Rusima bio trn u oku zbog predviđenja projekta Nabucco koji je bio konkurencija Južnom toku.

OMV je potvrdio ovaj sastanak, ali ne dajući nikakve komentare.

Pregovori su veoma škakljivi imajući u vidu sankcije EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize, a ujedno je i Bruxelles insistirao u više navrata da se mora očuvati tranzit ruskog plina preko Ukrajine.

Međutim, Gazprom je odlučan da od 2019., nakon isteka sporazuma o tranzitu s Ukrajinom, odustane od tranzitiranja plina preko te zemlje.

Oko 30 milijardi kubnih metara ruskog plina moglo bi godišnje, prema aktualnom stanju, proći kroz "novi Nabucco" u prvom koraku, procjenjuju eksperti, dodajući da bi se porijeklo plina moglo srednjeročno mijenjati.

S tim u vezi se pominje Iran, zemlja koja ima druge po veličini rezerve plina u svijetu. Iran žudi za tome da konačno isporučuje plin u Europu, i spreman je staviti na raspolaganje 10 milijardi dolara za izgradnju plinovoda za izvoz, a razgovara se o ruti kroz Tursku, odakle bi se iranski plin mogao izvoziti u EU preko novog planiranog plinovoda, tvrdi "Presse".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.