OKAČILI RUSKE ZASTAVE: Ukrajinski vojnici sa 6 bornih kola prešli na stranu federalista!

Izvor: Kurir, 16.Apr.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OKAČILI RUSKE ZASTAVE: Ukrajinski vojnici sa 6 bornih kola prešli na stranu federalista!

SLAVJANSK - Šest oklopnih transportera ušlo je jutros u istočni ukrajinski grad Slavjansk, a na čelu kolone je na prvom vozilo istaknuta ruska zastava.

Nekoliko naoružanih muškaraca, u kamuflažnoj uniformi, sedeli su na svakom od tih vozila. Ona su se zaustavila ispred zgrade opštine koju su ranije okupirali proruski demonstranti, javlja Rojters. I izveštač agencije AP rekao je da je video kolonu borbenih vozila u istočnom ukrajinskom gradu koji su okupirali proruski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << demonstranti i da su na njima bile istaknute ruske zastave. Prema rečima tog izveštača, šest transportera ušlo je u Slavjansk koji se nalazi u blizini ruske granice, a njih su oduševljeno pozdravili proruski aktivisti na kontrolnom punktu na ulazu u grad.

Vojnici na tim vozilima nosili su zelene kamuflažne uniforme, automatsko oružje i minobacače. Bar jedan od njih na uniformi je nosio traku svetog Đorđa koja je postala simbol ruske pobune na istoku Ukrajine.

Protestors stop #Ukraine troops outside #Kramatorsk + soldiers persuaded to remove gun magazines, acc@lindseyhilsum pic.twitter.com/tv9JR6wTE9

Jedan od vojnika, koji se predstavio kao Andrej, rekao je da je njegova jedinica deo 25. brigade vazduhoplovnih snaga Ukrajine i da su oni prešli na stranu proruskih snaga, jer nije mogao da puca "na sopstveni narod", javlja.

Kako je javio radio Glas Rusije, u gradu Kramatorsku, gde su ukrajinske snage juče zauzele aerodrom, viđeni su oklopni transporteri s ukrajinskim zastavama.Ukupno, prema tvrdnjama očevidaca, oko 300 ukrajinskih vojnika je u gradu.Vozila su ušla u Kramatorsk i tamo ih blokira jedan mini-bus, javlja Interfaks.Istovremeno, AFP javlja da je oko 20 proruskih naoružanih aktivista ušlo u kancelariju gradonačelnika u Donjecku.

Naoružani muškarci, kojima pripadnici obezbeđenja nisu pružili otpor, rekli su da je njihov jedini zahtev da region Donjecka održi referendum o federalizaciji Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo: Lažna vest o predaji

Ministarstvo odbrane Ukrajine negiralo je da su proruski aktivisti zarobili ukrajinska oklopna vozila. Kako dodaje Bogdan Senik, šef pres službe, video koji je objavljen "je lažan i snimljen negde drugde", prenosi Unian.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.