OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini; Moskva: Izveštaj jednostran

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 06:16

OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini; Moskva: Izveštaj jednostran

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava, a u njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.

Od svog poslednjeg izveštaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini, prenosi Glas Amerike (VOA).

Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izveštaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima u ruskim napadima na naseljene oblasti, ali Rusija demantuje napade na civile, navodi VOA.

Posmatrači UN kažu da stižu novi izveštaji o mučenju i lošem tretmanu građana, nestanku civila i ratnih zarobljenika, uz napomenu da bi neka kršenja ljudskih prava mogla biti tretirana kao ratni zločini, dodaje Glas Amerike.

Rusija: Izveštaj OHCHR jednostran i neuravnotežen

Izveštaj o situaciji u Ukrajini koji je predstavila Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Prava (OHCHR), je jednostran, neuravnotežen i odražava samo zapadni pristup u izveštavanju o ukrajinskoj krizi, rekla je danas Guzal Kusanova, diplomatska predstavnica Ruske Federacije.

Kusanova je tokom svog izlaganja na 51. sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi izrazila žaljenje zbog toga što OHCHR nije imao hrabrosti da iskreno progovori o zločinima koje je počinio kijevski režim, preneo je TASS.

"Žalimo što OHCHR nema hrabrosti da za principijelni pristup i pošteno razotkrivanje svih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i kršenja ljudskih prava za koja odgovornost snosi režim u Kijevu", rekla je Kusanova.

Ona je skrenula pažnju i na to da "nema ni slova" o incidentu u Jelenovki niti o tome da je za granatiranje ovog pritvorskog centra u kojem su držani ukrajinski ratni zarobljenici, odgovorna ukrajinska vojska.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izveštaj: Muče, ubijaju, uništavaju; Moskva: Nemate hrabrosti

Izvor: B92, 05.Okt.2022

Ženeva -- Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava...U njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.