OEBS-u nagrada za doprinos miru

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS-u nagrada za doprinos miru

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ovogodišnji je dobitnik nagrade "Evald fon Klajst" za izuzetne doprinose miru i rešavanju sukoba, koja se ovoga puta prvi put dodeljuje jednoj organizaciji, a ne pojedincu.
Ove godine je nagrada "Klajst" dodeljena OEBS-u "za doprinos miru, stabilnosti i bezbednosti u Evropi, a naročito za napore u pogledu Specijalne posmatračke misije u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini, kao i za diplomatske pokušaje u cilju rešavanja krize", prenosi Tanjug.

Nagrada u obliku medalje uručena je u Minhenu "trojci" OEBS-a koju čine ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući tom organizacijom Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter i šef diplomatije Nemačke Frank Valter Štajnmajer, koji će primiti nagradu zajedno sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.
"Ova nagrada je potvrda da su sveobuhvatan koncept bezbednosti OEBS i njegova uloga foruma za inkluzivni dijalog i zajedničke akcije važniji nego ikad danas kada treba da pronađemo načine razrešenja rastućih podela Istok - Zapad", rekao je Dačić primajući nagradu. 
"Moramo da intenziviramo naše napore da prevaziđemo rastuće podele i da nastavimo da radimo na 'miru kroz dijalog' - za to, najbolja platforma je OEBS", istakao je Dačić.
Srebrna medalja na kojoj su ugravirane reči "Mir kroz dijalog" "trojci" OEBS-a uručena je na gala večeri u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.
Ova nagrada se dodeljuje u čast političkog života i rada Evalda fon Klajsta (1922-2013.) koji je osnovao Minhensku bezbednosnu konferenciju 1963. i predsedavao tim skupom sve do 1998.
Nagrada je ustanovljena 2009. godine, a među dosadašnjim laureatima su Henri Kisindžer (2009.), Havijer Solana (2010.) Helmut Šmit i Valeri Žiskar d'Esten (2014.).
OEBS je od početka krize u Ukrajini angažovan u tom regionu, gde ima čitav niz aktivnosti, od diplomatije na visokom nivou do multilateralnog dijaloga, baveći se pitanjima osnovnih sloboda i ljudskih prava, posmatračkim aktivnostima, utvrđivanjem činjenica i vojnim obilascima, navodi se na sajtu te organizacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.