OEBS poziva na momentalno primirje u Ukrajini

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS poziva na momentalno primirje u Ukrajini

Trojka OEBS, koju čine ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući tom organizacijom Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter i šef diplomatije Nemačke Frank Valter Štajnmajer, pozvala je na momentalno primirje na istoku Ukrajine.
Kako je navedeno u saopštenju, Trojka je tokom ministarskog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na marginama Minhenske konferencije detaljno razmenila stavove o situaciji u Ukrajini.

Oni su izrazili duboku zabrinutost zbog porasta nasilja na istoku Ukrajine i najoštrije osudili povećanje vojnih aktivnosti i neselektivnu upotrebu teškog naoružanja na područjima gde su civili.
Ministri su pozvali sve strane u konfliktu da odmah prekinu sa svim neprijateljstvima i da se vrate za pregovarački sto.
Trojica šefova diplomatija su, takođe, podržali predlog o uspostavljanju momentalnog privremenog prekida vatre na istoku Ukrajine, posebno u području grada Debaljcevo, radi evakuacije civila.
Oni su ponovili potrebu za nastavljanjem konsultacija sa Trilateralnom kontakt grupom za Ukrajinu u vezi sa obezbeđivanjem održivog primirja i pune primene Minskog protokola i memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine.
Kako je navedeno u saopštenju, istakli su da ta dva dokumenta ostaju osnova za mirno razrešenje krize.
Trojka OEBS pružila je punu podršku radu izvršnih struktura OEBS u Ukrajini, posebno Specijalnoj posmatračkoj misiji i specijalnom predstavniku OEBS Heidi Tagliavini.
Takođe, trojka OEBS zatražila je od svih strana u konfliktu da potpuno poštuju i osiguraju bezbednost pripadnicima Posmatračke misije OEBS u Ukrajini.
Burkhalter, koji je predsedavao OEBS-u prošle godine i Štajnmajer, koji će preuzeti predsedavanje 2016. godine, pružili su svoju kontinuiranu podršku naporima trenutnog predsedavajućeg OEBSU Ivici Dačiću, navedeno je u saopštenju.
Prethodno je ministar spoljnih poslova Sbije Ivica Dačić rekao je da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja ima svoje ljude na terenu u Ukrajini i da mora učiniti sve da dođe do primirja, da se zaustavi stradanje ljudi i da se otpočne sa političkim dijalogom.
Dačić je na sastanku Trojke, koja se održava na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, rekao da će se razmotriti aktuelna situacija u Ukrajini i mere i koraci koje OEBS, kojim predsedava Srbija, preduzima na planu deskalacije konflikta, prenosi Tanjug.
Najavio je da će sutra sa radom početi panel uglednih ličnosti na čelu sa šefom Minhenske konferencije o sigurnosti i specijalnim izaslanikom OEBS-a za Ukrajinu Volfgangom Išingerom i dodao da se od tog panela mnogo očekuje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS:Momentalno primirje u Ukrajini

Izvor: B92, 07.Feb.2015

Trojka OEBS-a pozvala je na momentalno primirje na istoku Ukrajine...Kako je navedeno u saopštenju OEBS, Trojka koju čine ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući tom organizacijom Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter i šef diplomatije Nemačke Frank Valter...

Nastavak na B92...

Trojka OEBS-a: Zaustaviti krvoproliće u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2015, 10:06

Na ministarskom sastanku "trojke" OEBS-a na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, ministri spoljnih poslova Srbije, Švajcarske i Nemačke, razgovarali su o situaciji u Ukrajini, saopštila je srpska vlada...- Izražena je ozbiljna zabrinutost povodom rastućeg nasilja u istočnoj Ukrajini i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.