Novo moćno oružje Rusa presudilo bitku za Avdijevku: Tamo gde pogodi, ostaje pustoš VIDEO

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 23:42

Novo moćno oružje Rusa presudilo bitku za Avdijevku: Tamo gde pogodi, ostaje pustoš VIDEO

Oslabljena nedovoljnom obukom i primitivnim naoružanjem, rusko vazduhoplovstvo je jedva uspelo da podrži kopnene trupe u prve dve godine rata u Ukrajini.

Poslednjih nedelja, međutim, sve se promenilo na nebu iznad Avdijevke – nekadašnjeg ukrajinskog uporišta severozapadno od okupiranog Donjecka na istoku Ukrajine, piše Forbs.

Rusi su bacili satelitske precizne bombe sa udaljenosti od 40 kilometara na Avdijevku, nedeljama pre nego što je desetak ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brigada i pukova konačno primoralo ukrajinsku 110. mehanizovanu brigadu da se povuče iz razorenog grada na zapad posle četiri meseca žestokih napada.

Sada kada su Rusi konačno smislili kako da najefikasnije podrže kopnene trupe iz vazduha, možemo očekivati istu taktiku i na drugim sektorima linije fronta od 965 kilometara.

Strateško vazdušno bombardovanje Avdijevke moglo bi da "upregne promenu u ruskim operacijama na drugim mestima duž linije fronta", saopštio je Institut za proučavanje rata.

Rusko vazduhoplovstvo ima hiljadu lovaca-bombardera za prvu liniju odbrane, oko 10 puta više borbenih aviona od ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Impresivna superiornost nije se pretvorila u potpunu kontrolu vazduha nad Ukrajinom kada su ruske kopnene snage krenule u ofanzivu februara 2022.

"Rusko vazduhoplovstvo je od početka marta 2022. godine izgubilo sposobnost da deluje u vazdušnom prostoru koji kontroliše Ukrajina, osim na veoma malim visinama, zbog nemogućnosti da pouzdano potisne ili uništi sve efikasniju, dobro disperzovanu i pokretniju ukrajinsku površinu. raketni sistemi-vazduh", objasnili su Džastin Bronk, Nik Rejnolds i Džek Votling u izveštaju iz novembra 2022. za "Royal United Services Institute" (RUSI) u Londonu.

U prvoj godini rata ruski piloti nisu mogli da rizikuju letove blizu linije fronta. Takođe, nedostajala im je precizna municija velikog dometa koja bi im omogućila da podrže kopnene snage sa bezbedne udaljenosti. Ukrajinska protivvazdušna odbrana je efikasno neutralisala rusku vazdušnu nadmoć. Međutim, to nije potrajalo. Pričvrstili su krila i komplete za satelitsko navođenje na KAB i FAB bombe i vrlo brzo razvili primitivne sposobnosti kliznog bombardovanja. Borbeni avion Suhoj može baciti dve ili više bombi na ciljeve udaljene 40 kilometara ako leti visoko i brzo. Ovo je dovoljno da se smanji, ali ne i eliminiše rizik od ukrajinskog sistema zemlja-vazduh. Ove bombe su brzo postale jedno od najsmrtonosnijih oružja Rusije.

Ukrajinske trupe su opisale strah od ogromnih, tihih bombi koje bi eksplodirale bez upozorenja - sa dovoljno vatrene moći da sruše zgrade i bunkere.

Kako je ruska vojska koncentrisala veliki deo svoje borbene moći za napad na Avdijevku, KAB bombe su dobile na značaju. Ukrajinska 110. brigada u Avdijevki računala je na stotine stambenih višespratnica koje će služiti kao osmatračnice i vatreni položaji. Rusi su, međutim, uz pomoć KAB bombi srušili mnoge objekte.

"Ove bombe uništavaju svaku poziciju", napisao je u petak Egor Šugar, vojnik ukrajinske 3. jurišne brigade, koja je pokrivala povlačenje 110. brigade iz Avdijevke.

"Sve zgrade i objekti se jednostavno pretvaraju u jamu nakon samo jedne KAB bombe."

Na vrhuncu vazdušne kampanje tokom vikenda, Suhoj je bacio neverovatnih 250 KAB bombi za 48 sati. Ubrzo su pripadnici 110. brigade shvatili da u ruševinama Avdijevke nemaju gde da se sakriju. Iscrpljena brigada je pobegla na zapad i predala grad brojnijim ruskim pukovima i brigadama. Prema ISW-u, verovatno prvi put za dve godine, rusko vazduhoplovstvo je igralo odlučujuću ulogu u ruskim kopnenim operacijama. To se nije dogodilo bez velikih troškova. U subotu je ukrajinska raketna baterija, verovatno jedna od njihove tri jedinice naoružane američkim raketama Patriot, oborila tri ruska Suhoja 96 kilometara istočno od Avdijevke.

Ukrajinska vojska tvrdi da je u nedelju oborila četvrti Suhoj. Ukrajinci očigledno imaju sredstva da obore borbene avione i spreče razorno krstarenje. Međutim, nedostaju im kapaciteti.

Sjedinjene Američke Države su bile najveći dobavljač raketa Patriot, ali su od oktobra republikanci u Kongresu počeli da blokiraju isporuku vojne pomoći Ukrajini.

Ukrajinske zalihe Patriota sa dometom od 144 kilometra padaju na kritični nivo, tvrdi Anton Geraščenko, bivši savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Moguće je da će u narednim nedeljama ili mesecima dolazak prvih bivših evropskih lovaca F-16 pomoći Ukrajini da nadoknadi sve manji broj Patriota.

"Ključni zadaci F-16 će ​​verovatno biti kontinuirano suzbijanje ruskih bombardera koji lansiraju rakete na ukrajinske gradove i infrastrukturu, kao i presretanje ruske taktičke avijacije", objasnio je Mik Rajan, penzionisani general australijske armije.

"To uključuje uništavanje ili degradiranje efikasnosti ruskih aviona koji ispaljuju klizave bombe."

Pre toga, novi ukrajinski avioni F-16 će ​​morati da se provuku pored ruskih lovaca i kroz rusku protivvazdušnu odbranu da bi pogodili bombardere. Biće rizično, ali Patrioti su najbolja odbrana Ukrajine od ruskih KAB bombi. Dok Patriota nema, Rusi će bez sumnje pokušati da ponove uspešno bombardovanje Avdijevke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.