Novinarki Slobodne Evrope produžen pritvor

Izvor: B92, 23.Okt.2023, 12:56

Novinarki Slobodne Evrope produžen pritvor

Rusko-američkoj novinarki Alsi Kurmaševi, koja je optužena za kršenje ruskog zakona o stranim agentima, produžen je pritvor do 5. decembra.

Kurmaševa je novinarka sa sedištem u Pragu i radi za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda, koji finansira Kongres SAD, a Rusija ga je označila kao stranog agenta, što znači da prima strana sredstva za aktivnosti koje se smatraju političkim.

Ona je druga američka novinarka koja je uhapšena i optužena u Rusiji od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rata u Ukrajini, koji je doveo odnose između Moskve i Vašingtona na najniži nivo u više od 60 godina.

Nakon što je reporter Volstrit džurnala Evan Gerškovič uhapšen u martu pod optužbom za špijunažu, skoro svi ostali američki novinari napustili su Rusiju. Vašington je više puta pozivao druge Amerikance da odu.

Američki Stejt department je prošle nedelje saopštio da je slučaj protiv Kurmaševe još jedan slučaj uznemiravanja američkih državljana od strane ruske vlade. Kremlj je to demantovao i nazvao komentar neprikladnim.

Kurmaševa, koja ima i američki i ruski pasoš, ušla je u Rusiju 20. maja zbog porodične opasnosti, saopštio je RSE. Dok je čekala povratni let 2. juna, privedena je i oduzeti su joj pasoši. Ruske vlasti saopštile su 18. oktobra da je Kurmaševa, koja radi iz Praga, optužena zbog toga što se nije registrovala kao strani agent, preneo je RSE.

Naziv, sa konotacijama iz doba Hladnog rata, koristi se u Rusiji za organizacije, novinare, aktiviste, pop zvezde i pisce za koje se procenjuje da su politički angažovani sa stranom pomoći.

"Alsa je veoma poštovana koleginica, odana supruga i majka dvoje dece", rekao je predsednik njenog medija Džefri Gedmin.

"Ona mora biti puštena kako bi se odmah vratila porodici", rekao je on.

Ruska novinska agencija Tatar-Inform tvrdi da je Kurmaševa prikupljala informacije o ruskoj vojnoj aktivnosti. Preti joj do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.