Novinar AFP-a Arman Soldin ubijen u Ukrajini

Izvor: VOA, 09.Maj.2023, 21:37

Novinar AFP-a Arman Soldin ubijen u Ukrajini

Francuska novinska agencija AFP saopštila je u utorak da je njen novinar Arman Soldin (32) ubijen na istoku Ukrajine u blizini grada Časiv Jar. Ove informacije prenijeli su novinari koji su bili sa Soldinom i koji su na terenu bili sa grupom ukrajinskih vojnika. Četvorica Soldinovih kolega nisu povređeni. Raketni napad iz GRAD bacača na njih se dogodio nedaleko od Bahmuta, odakle je Soldin mjesecima izvještavao sa prve linije fronta. Soldin je ubijen nakon što je raketa pala u blizini mjesta na kojem se krio. "Čitava naša agencija je devastirana zbog gubitka Armana", izjavio je Fabris Fris predsjedavajući AFP-a. "Njegova pogibija je strašan podsjetnik rizika i opasnosti sa kojima se svakog dana suočavaju novinari koji pokrivaju rat u Ukrajini." Soldin je rođen u Sarajevu u BiH, a bio je francuski državljanin. Francuska državna medijska kuća France 24 piše da je kao beba bio među prvim Bosancima i Hercegovcima koji su na početku rata evakuisani u tu zemlju. "Priče o izbjeglicama utiču na mene", rekao je za AFP u intervjuu krajem prošle godine, kojeg je davao uz upaljenu svijeću jer u Kijevu nije bilo struje, prenosi France 24. Za AFP je počeo raditi kao stažista u Rimu 2015. godine, da bi potom prešao u London. Bio je dio prvog tima kojeg je AFP poslao u Ukrajini, dan nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula invaziju na tu zemlju. U Ukrajini je živio od septembra, te je vodio tim AFP-a. Do sada je najmanje 11 novinara, fiksera ili vozača medijskih timova ubijeno dok su izvještabali o ratu u Ukrajini, podaci zu organizacija Reporteri bez granica i Komiter za zaštitu novinara. "Armanov briljantan rad sažima sve ono zbog čega smo toliko ponosni na AFP-ovo novinarstvo u Ukrajini", naveo je direktor globalnih vijesti AFP-a Fil Četvind, dodajući: "Armanova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti izvještavanja o ovom ratu. Naše su misli večeras s njegovom porodicom i prijateljima, i sa svim našim ljudima na terenu u Ukrajini."

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Novinar porijeklom iz BiH ubijen u Ukrajini

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Maj.2023

BAHMUT - Arman Soldin, novinar agencije France-Presse, ubijen je danas u blizini grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, objavila je francuska novinska agencija na Twitteru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.