Rusija pogodila ukrajinski vojni objekat, ponovo napala Kijev

Izvor: VOA, 29.Maj.2023, 12:01

Rusija pogodila ukrajinski vojni objekat, ponovo napala Kijev

KIJEV - Eksplozije su potresle centar Kijeva u ponedeljak ujutru u novom vazdušnom napadu Rusije, samo nekoliko sati nakon što je ispalila desetine projektila i dronova na širom zemlje. Uspaničeni stanovnici, od kojih su neki u početku ignorisali sirenu za vazdušni napad, požurili su da se sklone kada se nebo ispunilo tragovima dima, ispričali su Rojtersu svedoci. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je došlo do eksplozija u centralnim okruzima prestonice i da su hitne službe upućene na lice mesta. On je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima. "Hitna pomoć je odgovorila na poziv u blizini centra prestonice. Napad na Kijev se nastavlja. Ne napuštajte skloništa!“ napisao je Kličko na Telegramu. Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je da je napad izveden balističkim projektilima Iskander, a verovatno i raketama S-300 i S-400. Kijev je bio pod intenzivnim napadom drugu noć zaredom, ali zvaničnici su rekli da je većina dronova i projektila ispaljenih na prestonicu tokom noći oborena. Rusija je saopštila da je njena vojska pogodila ukrajinske vazdušne baze. Ukrajinske vlasti navele su da je pet letjelica stavljeno van pogona u zapadnom regionu Hmeljnicki i da se "gase požari u skladištima goriva i municije", ali nisu precizirale o kojim lokacijama je riječ.  U tom regionu se prije rata nalazila velika vojna vazduhoplovna baza. Ruska državna novinska agencija RIA prenela je pozivajući se na ministarstvo odbrane da je pogođena više od jedne vazduhoplovne baze, što nije potvrđeno u Kijevu. Prethodno je Rusija gađala Odesu, a iz ukrajinske vojske je saopšteno da je u napadu izazvan požar i da je oštećena infrastruktura, ali nije precizirano da li je ugrožen izvoz žita. U međuvremenu, Moskva je saopštila da je Ukrajina intenzivirala napade dronom i sabotažu meta na ruskoj teritoriji. Guverner ruskog regiona Belgorod, na granici sa Ukrajinom, rekao je da su ukrajinske snage u ponedeljak granatirale nekoliko pograničnih naselja, i da su dva industrijska objekta pogođena u gradu Šebekino, a četiri zaposlena povrijeđena. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u ponedeljak da bi bilo kakav mirnovni sporazum trebalo da obuhvati uspostavljanje demilitarizovane zone 100-120 kilometara unutar ruske teritorije duž granice sa Ukrajinom. Podoljak je tvitovao da je to neophodno da bi se ukrajinski regioni zaštitili od granatiranja.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ruskom napadu dronovima na Kijev poginula jedna osoba

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2023, 08:05

Najmanje jedna osoba je noćas poginula i nekoliko ih je povređeno u novom napadu ruskih dronova na Kijev, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.