Izvor: Deutsche Welle, 21.Mar.2022, 14:42

Novi napadi na Kijev

Rusija je ponovno napala ukrajinski glavni grad Kijev. Pogođeni su stambeni objekti i trgovački centar. Ukrajina odbija kapitulaciju u Mariupolju, danas nastavak pregovora.

Ruske snage su nastavile s napadima na Ukrajinu. Prema navodima ukrajinske civilne zaštite, oštećene su stambene zgrade i trgovački centar u glavnom gradu Kijevu. Najmanje šest osoba poginulo je samo u napadu na trgovački centar, javila je agencija AFP. Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko prvo je izvestio >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << o jednom mrtvom i govorio o napadima na nekoliko stambenih zgrada u četvrti Podil. Spasioci i hitna pomoć su na licu mesta, napisao je Kličko na Telegramu.

Spasilačke službe objavile su na Fejsbuku da je "neprijateljska vatra" zapalila nekoliko spratova trgovačkog centra na severozapadu grada. Novinari su izvestili o velikoj eksploziji i požaru. Snimci kamera za nadzor koje su objavile vlasti pokazuju veliku eksploziju praćenu manjim detonacijama. Vatrogasci su iz ruševina izvukli najmanje jednog muškarca prekrivenog prašinom. Vojnici su ogradili mesto i upozorili na opasnost od neeksplodirane municije.

Kijev,19.03.2022-

Zelenskyj: Ruske zablude

Rusko napredovanje prema glavnom gradu nedavno je uglavnom zaustavljeno. Moskovske snage učestvovale su u sporadičnim borbama s ukrajinskim braniteljima na severozapadu i istoku grada, ali su se jedva pomakle tokom dve sedmice. U svom videoobraćanju tokom noći, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je ruske vojnike da imaju pogrešne predstave o tome kako se odvija njihova invazija: "Stalno traže izmišljene naciste od kojih su navodno hteli da zaštite naš narod, a još uvek ne mogu pronaći Ukrajinca koji ih prima s cvećem”, rekao je on.

Video poruke ukrajinskog šefa držav, u kojima se povremeno obraća ruskim vojnicima ili ruskom stanovništvu, sada su sastavni dio mera odbrane od ruskih napada.

Mariupolj: "Neće biti predaje"

A ruski napadi su i dalje koncentrisani na jugu i istoku Ukrajine, posebno na Mariupolj. Ukrajinska vlada je tokom noći odbila ultimatum da se povuče iz grada. "Neće biti kapitulacije, nema polaganja oružja", rekla je rano jutros potpredsednica vlade Irina Vereščuk za „Ukrajinsku pravdu" i zahtevala je da ruska vojska otvori puteve za beg za nekoliko stotina hiljada civila.

Ljudi iz Mariupolja na stanici u lavovu, na zapadu Ukrajine

Rusija je u nejelju zatražila od ukrajinskih vojnika u Mariupolju da polože oružje i napuste grad. U tu svrhu je, kako je saopšteno, potrebno uspostaviti koridor. Ruska vojska je poslala pismo na osam stranica tražeći pismeni odgovor. "Umesto da gubite vreme na osam stranica pisma, jednostavno uspostavite koridor", rekla je Vereščuk.

Zabrinutost oko hemijske fabrike

Vrlo otrovni amonijak očito je iscurio tokom napada na hemijsku fabriku Sumychimprom u blizini grada Sumi. Kako je rekao guvrener te oblasti kontaminirano je područje od 2,5 kilometra oko fabrike veštačkog đubriva. "Amonijak je lakši od vazduha, pa treba potražiti skloništa, podrume i niže spratove radi zaštite”, rekao je. Spasioci su, dodao je, na licu mesta. Međutim, prema njegovim rečima, obližnji grad Sumi nije u opasnosti.

Ruska vlada je više puta optuživala Ukrajinu da priprema napade improvizovanim hemijskim oružjem. Prema navodima ruskog ministarstva odbrane, "nacionalisti" su "minirali" skladišta amonijaka i hlora u fabrici Sumychimprom. Cilj je, kako navodi rusko ministarstvo odbrane, "masovno trovanje stanovnika regije Sumi u slučaju dolaska jedinica ruskih oružanih snaga u grad".

pročitajte:Rat u Ukrajini

Ukrajinska civilna zaštita u međuvremenu je povukla upozorenje. Prema tvrdnjama nadležnih, nema opasnosti za stanovništvo, javila je državna civilna zaštita  i govorila je o "malom curenju amonijaka". U pucnjavi je, kako je saopšteno, oštećen rezervovar, a oštećeno mesto je u međuvremenu začepljeno. Prema navodima ukrajinske strane povrđena je jedna radnica fabrike.

Novi pregovori

Pregovarači iz Ukrajine i Rusije danas vode novi krug pregovora putem video linka. Prema ukrajinskoj deelgaciji pregovori s Moskvom o prekidu rata mogli bi trajati "nekoliko sedmica". Međutim, sada ima znakova da je stav Moskve nedavno postao "prikladniji" i realniji.

Ukrajnska teritorijlana odbrana, Kijev, 9.03.2022.

Maksimalni zahtevi Moskve uključuju neutralnost i demilitarizaciju Ukrajine. Osim toga, Rusija traži da se Krim prizna kao ruski  i da otcepljene takozvane Narodne Republike Donjeck i Lugansk budu nezavisne. Ukrajina je do sada signaliziovala spremnost na kompromis u pregovorima o neutralnosti zemlje, ali zahteva snažne sigurnosne garancije od Zapada. Osim toga, Kijev insistira na teritorijalnoj celovitosti.

zi(ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.