Nove obaveze za region

Izvor: Akter, 15.Okt.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove obaveze za region

Godišnji sastanak Ministarskog saveta Energetske zajednice jugoistočne Evrope, na kojem se očekuje usvajanje novih obaveza za zemlje regiona u pogledu energetske efikasnosti i odluka o mogućem kažnjavanju BiH zbog kršenja obaveza, biće održan sutra u Tirani.

Na 13. sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice učestvovaće ministri energetike zemalje Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, uključujući ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

EU će na skupu predstavljati evropski komesar za klimatsku akciju i energiju Migel Arijas Kanjete, a sastankom će predsedavati albanski ministar energetike i industrije Damjan Điknuri.

Učesnici će razmotriti predlog za unapređenje rada institucija te organizacije, uključujući bolju primenu obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici i jačanje uloge nacionalnih parlamenata i organizacija civilnog društva u procesima u okviru te organizacije.

Na sastanku će biti prihvaćena nova direktiva EU o energetskoj efikasnosti iz 2012. kojom će se uspostaviti zajednički okvir za unapređenje energetske efikasnosti i postaviti cilj za ostvarenje ušteda od 20 odsto do 2020. i u okviru Energetske zajednice, odnosno u zemljama regiona.

Ministri energetike bi trebalo da usvoje i odluku o uvođenju sankcija protiv BiH pošto nije ispunila obavezu iz Ugovora koja se odnosi na primenu Drugog energetskog paketa EU u sektoru gasa.

Ministarski savet trebalo bi da donese i odluku o tome da li su Albanija, BiH i Makedonija prekršile obaveze u vezi sa propisima u oblasti obnovljivih izvora energije, pošto nisu dostavile u odgovarajućem roku nacionalne planove za obnovljive izvore energije.

Na sastanku će, kako se očekuje, biti produžen mandat direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača na tri godine počev od decembra 2015.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.