Nova taktika: Rusi šalju iranski dron kao mamac; Žrtvuju kraljicu, a onda zadaju šah mat

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 21:26

Nova taktika: Rusi šalju iranski dron kao mamac; "Žrtvuju kraljicu, a onda zadaju šah mat"

Ukrajina je u poslednja 24 sata izgubila pet protivvazdušnih sistema, tvrdi Ruska Federacija.

Portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov saopštio je da se svi uništeni neprijateljski sistemi nalaze u Hersonskoj oblasti.

Ukrajinski gubici su bili sledeći: Četiri protivvazdušna sistema S-300 (sovjetska proizvodnja) i jedan samohodni protivavionski top Gepard (nemačka proizvodnja).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najimpresivnije je da je svih pet neprijateljskih platformi pogodio dron ZALA Lanset. U pozadini ne malog broja ruskih dronova koji ili propadaju ili više nemaju slavu Lanseta, Lanset je najuspešniji ruski dron od početka rata.

Njegova upotreba je počela kasnije – krajem 2022. godine, ali već ima desetine uništenih neprijateljskih platformi za oružje. Video snimci ruskog drona koji uspešno pogađa različite sisteme naoružanja – samohodne haubice, vučne haubice, teško oklopna vozila ili protivvazdušne raketne sisteme – sve se više pojavljuju na mreži.

"Udari Lanseta u protekla 24 sata pokreću neka pitanja. Prvo: koji model Lanseta koriste Rusi. Ako je u pitanju bazna verzija, to znači da je skoro nemoguće pogoditi S-300, pošto su ovi sistemi dalje od prve linije fronta. Ali ako je to bio osnovni Lanset koji je pogodio četiri S-300, zar Ukrajinci nisu rasporedili svoje S-300 sisteme bliže liniji fronta da pokušaju da ulove ruske borbene avione koji brže bacaju zastrašujuće vazdušne bombe?", piše bulgarian military.

Sa druge tačke gledišta, Rusi možda koriste najnoviju, treću verziju drona Lancet-3, koja ima mnogo veći domet od prve i druge verzije.

Ovo pitanje ima savršenog smisla jer je Ukrajina već podigla uzbunu da je Rusija poslednjih nedelja drastično promenila taktiku. Na ovu temu je već govorio Aleksij Dmitraškovski, šef ukrajinskog ujedinjenog pres centra Tavričkog pravca.

On kaže da se dornovi Šahed-136 sve više koristi kao mamac. Koja je taktika? Domet iranskih dronova nije baš veliki, ali otkako ih je Rusija dobila, povećali su domet na isti način na koji su "glupe bombe" učinili da izgledaju kao krstareće rakete. tj. set krila, GPS i optika sa malim elektromotorom.

Kada Šahed-136 uđe u domet ukrajinskog PVO sistema, radar sistema počinje da ga obeležava i signalizira projektilu gde se nalazi iranski dron. Rusija bukvalno "daje kraljicu" (kao u partiji šaha) Ukrajini, dozvoljavajući da Šahed bude presretnut, pa čak i uništen. Ali kada se aktivira radarski sistem ukrajinskog PVO sistema, Lanset je doleće iz drugog pravca mnogo većom brzinom ka već presretnutom PVO sistemu - 300 km/h je brzina koju Lanset razvija dok se spušta do označene mete.

Iako nema zvanične izjave o upotrebi Šahed-136, niti dokaza o tome, taktika koja je funkcionisala poslednjih nedelja možda je ponovo primenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.