Izvor: RTS, 22.Sep.2022, 05:58

Nova faza rata u Ukrajini – dan posle početka mobilizacije u Rusiji

Dvesta jedanaesti dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji. Biće pozvano 300.000 rezervista. Zapadni lideri osuđuju Putinov potez. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izneo plan od pet tačaka ukrajinske mirovne formule u video-obraćanju Generalnoj skupštini UN.
Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao juče ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odmah stupio na snagu. Prema rečima ruskog ministra Sergeja Šojgua, biće pozvano 300.000 rezervista.

Putin je u svom obraćanju naciji poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO.
"Imamo oružje modernije od onog koje ima NATO i nećemo oklevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena. Ne blefiram", rekao je Putin.
Ruski predsednik je odmah zatim potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji i to onih koji su prošli vojnu obuku i čije su specijalnosti trenutno potrebne. Pravno će se regulisati status volontera na frontu, najavio je Putin.
Ponovio je da je cilj Moskve oslobađanje Donbasa, kao i da je specijalna operacija bila neophodna "radi borbe protiv nacizma u Ukrajini". 
Reagujući na početak mobilizacije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da delimična mobilizacija u Rusiji pokazuje "probleme sa regrutovanjem oficira i drugog osoblja za rat protiv Ukrajine".
"Već znamo da su oni mobilisali kadete, momke koji ne umeju da se bore. Ovi kadeti su poginuli. Nisu mogli ni da završe školovanje. Svi ti ljudi ne mogu da se bore", rekao je Zelenski, prenosi Unijan.
Prema njegovom mišljenju, "Putin želi da utopi Ukrajinu u krvi, posebno u krv svojih vojnika".
Ukrajinski predsednik kaže da ne veruje da će svet dozvoliti ruskom predsedniku Putinu da upotrebi nuklearno oružje i obećao da će nastaviti sa oslobađanjem ukrajinske teritorije koju su zauzele ruske snage.
Posle Putinove odluke stigle su osude i zapadnih lidera.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će mobilizacija hiljada dodatnih vojnika koju je najavio ruski predsednik dovesti do eskalacije sukoba u ratu u Ukrajini."Putinova pretnja upotrebom nuklearnog oružja bila je opasna i nepromišljena retorika", rekao je Stoltenberg.
Stoltenberg je za Rojters istakao da prva mobilizacija Rusije od Drugog svetskog rata nije iznenađenje i da su Putinovi potezi pokazali "da rat ne ide po njegovim planovima, što ukazuje na to da je predsednik Rusije napravio veoma pogrešnu procenu".
Kao reakcija na delimičnu mobilizaciju u Rusiji, cena nafte skočila je za više od dva odsto.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Četiri oblasti se spremaju za referendume o pripajanju Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2022

Dvesta jedanesti dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji. Biće pozvano 300.000 rezervista. ..Zapadni lideri osuđuju Putinov potez. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izneo plan od pet tačaka ukrajinske mirovne formule u video obraćanju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.