Izvor: TangoSix.rs, 10.Jul.2019, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nordica traži 8 milijuna eura od Adrie

Estonska nacionalna kompanija Nordica, prema pisanju AviationNeta, a koji se poziva na lokalne novine Ärileht, traži od Adrie Airways hitan povrat pozajmice od 7,8 milijuna EUR.
Za razliku od ove informacije u financijskom izvješću za 2018. Nordica je objavila da povrat 7,8 milijuna EUR Adriji nije vjerojatan i smatra da bi novac trebalo otpisati. Nordica je u ozbiljnim problemima i odlučila je 26.10. zatvoriti  sve linije i to za >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Kijev (leti Wizz Air), Copenhagen (leti SAS i Air Baltic), Trondheim, Beč (leti Air Baltic), Vilnius (leti Air Baltic) i Varšavu (leti LOT). 1.7. LOT je od Nordice preuzeti Brussels i Stockholm. Na letovima za Varšavu će ostati samo LOT koji je letio paralelno sa Nordicom.
Nordica nije u stanju poslovati profitabilno radi ogromne konkurencije koju ima u Tallinnu. Iz Tallinna leti 25 kompanija među kojima i one najveće, a najviše linija ima Air Baltic (12, dok 13. pokreće u prosincu), Ryanair (9), i SmartLynx (35 linija, 6 pokreće do kraja godine). Niz kompanija zbog stanja u Nordici povećava broj linija, među kojima i easyJet, Wizz Air, Finnair, Lufthansa, Onur Air, SmartLynx i Air Baltic. Air Baltic u Tallinu ima bazirana tri aviona (dva A220-300 i jedan Q400), te je najveći prijevoznik sa 25,9% udjela na aerodromu. Nordica je u 2018. imala 30% veći promet nego 2017. (107,7 milijuna EUR), 33% više putnika (765.000), no ipak je iskazala gubitak od 5,4 milijuna EUR.
Nordica je nastala 2015. godine, nakon bankrota Estoniana, a prve godine linije je operirala Adria pod svojim AOC, nakon čega je operacije za Nordicu preuzeo LOT pod svojim AOC-em. Regional Jet, kompanija u vlasništvu Nordice (51%) i LOT-a (49%) od ožujka 2017. će nastaviti operirati kao ACMI i charter kompanija. U floti trenutno imaju sedam ATR 72-600, dva CRJ-700 i 10 CRJ-900. Od toga dva CRJ-700 i dva CRJ-900 lete za Nordicu, a pet CRJ-900 za LOT. Ostali avioni se iznajmljuju treći kompanijama, među kojima i SAS-u, flybe, Blue Islands, Air Serbiji i Adriji. Avione će i dalje iznajmljivati LOT-u, poglavito za letove iz Tallinna.
Sven Sester, Predsjednik Ekonomskog vijeća Estonskog parlamenta i bivši ministar financija, zahtjeva da se Nordica ili proda ili nađe strateškog partnera, te kritizira prekid operacija 1.7. i preuzimanje istih od LOT-a. Sester je naglasio da je nakon bankrota Estonian Aira 2015. pokrenuta Nordica samo zato što je garantirano da će obavljati linije od strateške važnosti na nacionalnu ekonomiju. Ukidanje svih linija, i prelazak isključivo na ACMI i charter business nikako ne obnaša ovu funkciju i time ne zadovoljava estonske nacionalne interese.
Cijeli posao između Nordica i Adrije bio je vrlo čudan, a završio je u studenom (novembru) 2016. na način da je Nordica dala 4,6 milijuna EUR pozajmice Adriji. Revizijska kompanija Pricewatherhouse Coopers je u reviziji Nordicinog godišnjeg izvještaja pozitivno ocjenila izvješće izuzev te pozajmice Adriji, naglasivši da imaju dvojbe da će ova pozajmica Adriji ikada biti vračena Nordici.
Nordica i Adria imaju više poveznica u prošlih tri godine. Jan Palmer je bio savjetnik 4K Investmenta, CEO zatvorenog Estoniana, a bio je savjetnik i Nordice kao i jedan od direktora Nordicinog Regional Jeta. Upravo je on, požurivao estonsku vladu da potpiše komercijalni sporazum sa Adriom. Nordica je u više navrata iznajmljivala avione Adriji od kada je 4K postao vlasnik kompanije, pa i u posljednjem kratkom najmu tijekom svibnja (maja). Na koncu je i Nordicin bivši direktor razvoja Sven Kuhemelk, nedavno postao CEO Adrije Airways.
Adria je u krajnje ozbiljnim financijskim problemima, a ukoliko Nordica uspije u ovom zahtjevu situacija bi se još više pogoršala.
The post Nordica traži 8 milijuna eura od Adrie appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.