Noćna mora za SAD: Traže pomoć

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 17:42

Noćna mora za SAD: Traže pomoć

Američka administracija pod pritiskom je da snabde Ukrajinu municijom koju Kijev troši u ogromnim količinama.

Kako bi snabdeli Kijev 155-milimetarskim granatama koje ukrajinske snage troše u nenormalnim količinama, SAD su se obratile svojim partnerima, a dugoročno planiraju da ubrzaju proizvodnju u naredne dve godine, piše "Fajnenšel tajms".

"Svakog dana provedem pola sata baveći se 155-milimetarskim granatama", rekao je nedavno savetnik za nacionalnu bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džejk Salivan.

Zvaničnici kažu da je Bajdenova administracija mesecima bila svesna da će brzina kojom Ukrajinci troše municiju "rastegnuti" zalihe, kako američke tako i evropske, piše "Fajnenšel tajms". Zbog toga su SAD sklopile poslove sa Bugarskom i Južnom Korejom za isporuku 155-milimetarskih granata Ukrajini, a pregovaraju sa Japanom.

"Sjedinjene Države su već sklopile dogovore sa Bugarskom i Južnom Korejom o isporuci granata Ukrajini i o istom pregovaraju sa Japanom", rekli su zvaničnici.

Nervozan zbog neočekivano dugog sukoba u Ukrajini i iscrpljivanja sopstvenih zaliha, američki predsednik Džozef Bajden objavio je 7. jula odluku da počne sa isporukom kasetne municije režimu u Kijevu.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington na snabdevanje Kijeva kasetnom municijom gleda kao na privremenu meru dok SAD ne povećaju proizvodnju artiljerijske municije u dovoljnim količinama, što bi moglo da potraje mesecima.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da takve zalihe ugrožavaju civile i da imaju za cilj produženje krize.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaka isporuka koja sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.