Njuzvik: Ukrajinski avion oboren iranskom raketom

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njuzvik: Ukrajinski avion oboren iranskom raketom

Ukrajinski putnički avion koji se srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu pogođen je iranskom protivvazduhoplovnom raketom, tvrde zvaničnik Pentagona i obaveštajci SAD i Iraka.
Nekoliko minuta po poletanju "boinga 737-800"  Međunarodne avio-kompanije Ukrajine, koji je bio na letu za Kijev, prestao je da emituje podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neposredno pošto je iranska vojska lansirala rakete na baze u Iraku gde su smeštene američke trupe, prenosi Njuzvik.

Veruje se da je putnički avion oboren raketom ruske proizvodnje "tor M-1", rekla su trojica zvaničnika za taj američki nedeljnik.
Zvaničnici Pentagona procenjuju da je "boing" slučajno oboren.
"Iranska protivvazduhoplovna baterija bila je aktivna, budući da je istovremeno trajao napad na američke ciljeve u Iraku kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija", ističu izvori američkog nedeljnika.
U međuvremenu, kako prenosi Rojters, Pentagon je odbio da se izjasni o navodima da je iranska raketa oborila avion, dok je predsednik SAD Donald Tramp rekao da ima "užasan osećaj" u vezi sa padom ukrajinskog aviona.
Ambasada Ukrajine u Iranu saopštila je da je uzrok pada aviona kvar na motoru, da bi ga ubrzo povukla, naglasivši da je rano za bilo kakve procene.
U sredu su počele da kruže fotografije onoga što bi trebalo da liči na delove rakete "tor m-1" pronađene u jugozapadnom predgrađu Teherana.
Sekretar ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost Oleksej Danilov rekao je da tamošnje vlasti smatraju da je obaranje raketom "tor" jedan od potencijalnih uzroka.
Kako drugi uzroci obaranja, navode se sudar sa bespilotnom letelicom ili nekim drugim letećim objektom, tehnički kvar ili teroristički napad, piše Njuzvik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.