Nisu pogodni za ofanzivu

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 12:03

Nisu pogodni za ofanzivu

Ukrajinski vojni komandant navodno je zabrinut da laki borbeni tenkovi koje je Francuska isporučila Kijevu nisu pogodni za napade na ruske odbrambene linije.

On navodi da njihov tanak oklop može biti lako probijen artiljerijskim granatama i drugim oružjem, piše agencija Frans pres (AFP).

Francusko oklopno borbeno vozilo AMX-10 RC ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov ranije ove godine nazvao je "snajperskom puškom na brzim točkovima", ali se ono pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao nepraktično tokom ofanzive Kijeva, navodi AFP.

Ukrajinski komandant, pod kodnim nazivom Spartanets, rekao je da je četvoročlana posada poginula zbog tankog oklopa tenka.

"Granata je eksplodirala u blizini vozila, a fragmenti su probili oklop", istakao je.

Ministar Reznikov u aprilu je snimljen kako se vozi u AMX-10 RC, kada je naveo da će ove "brze, moderne mašine Ukrajini pomoći u oslobađanju teritorije".

Tom prilikom zahvalio se predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i ministru odbrane Sebastijanu Lekornu uz reči "ovako izgledaju sloboda, jednakost i bratstvo".

Međutim, komandant Spartanets sada kaže da su se francuski tenkovi pokazali kao neefikasni u napadima na liniji fronta.

"Oružje je dobro, kao i uređaji za posmatranje, ali, nažalost, tenkovi imaju tanak oklop i nepraktični su za korišćenje na prvoj liniji fronta", dodaje.

Ističe da su zabeleženi i kvarovi na ovim tenkovima, koji su verovatno nastali zbog upotrebe na zemljanim putevima. Skrenuo je pažnju na još jedan problem za Ukrajinu, a to je da su kijevske trupe prošle jednomesečnu obuku za upravljanje ovim vozilima, što, kaže, nije dovoljno.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je hiljade ukrajinskih vojnika poginulo u ofanzivi, u toku koje nisu probijene ruske odbrambene linije. Desetine oklopnih vozila koje je isporučio Zapad je uništeno, uključujući tenkove nemačke proizvodnje "leopard" i AMX-10 RC. "Njujork tajms" je prošle nedelje izvestio da je 17 od 113 borbenih vozila "Bredli" koje su Kijevu isporučile Sjedinjene Američke Države oštećeno ili uništeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.