Ništa slično nije zapamćeno; Ukrajini će trebati 757 godina...

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 10:51

Ništa slično nije zapamćeno; Ukrajini će trebati 757 godina...

Sukob sa Rusijom pretvorio je Ukrajinu u "najminiraniju zemlju" na svetu, piše "Vašington post", pozivajući se na podatke ukrajinske vlade.

Skoro jedna trećina ukrajinske teritorije je pogođena teškim borbama i verovatno će zahtevati intenzivne operacije deminiranja, navodi list i dodaje da je, prema podacima istraživačkog centra GLOBSEC sa sedištem u Slovačkoj, preko 67.000 kvadratnih milja (173.529 kvadratnih kilometara) kontaminirano neeksplodiranim ubojitim sredstvima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
To je više od veličine Floride i otprilike je ekvivalentno Urugvaju.

"Količina ubojitih sredstava u Ukrajini je bez presedana u proteklih 30 godina", rekao je direktor programa britanske NVO "Majns advajzori" Greg Kouter.

Prema podacima UN, skoro 300 civila, uključujući 22 deteta, poginulo je u Ukrajini u incidentima povezanim sa neeksplodiranim ubojitim sredstvima između februara 2022. i jula 2023. godine, objavio je "Vašington post". Mine i druga neeksplodirana municija takođe su dovela do 632 povrede civila u istom periodu, dodaje se.

Obe strane u sukobu aktivno koriste mine u svojim operacijama, navodi list. SAD su takođe doprinele miniranju ukrajinske teritorije snabdevajući Kijev artiljerijskim mecima od 155 milimetara koji stvaraju privremena minska polja, iako bi njihova podmunicija tehnički trebalo da se samouništi, piše "Vašington post".

Još jedno oružje američke proizvodnje koje je poslato u Ukrajinu bila je protivtenkovska mina M21, koja se ne može samouništiti, dodaje se.

Odluka Vašingtona da Kijevu obezbedi "kasetnu municiju američke proizvodnje, za koju se zna da raspršuje projektile koji ne eksplodiraju, može samo da poveća opasnost", navodi "Vašington post".

Prema nekim procenama, za uklanjanje svih neeksplodiranih ubojitih sredstava rasutih širom zemlje moglo bi biti potrebno 757 godina, čak i ako bi 500 timova za deminiranje bilo zaduženo za misiju, objavio je "Vašington post".

Procene Svetske banke pokazuju da bi troškovi ovih operacija mogli da dostignu 37,4 milijarde dolara u samo narednih deset godina, dodaje se.

Vašington je do sada posvetio samo oko 95 miliona dolara za operacije deminiranja u Ukrajini, navodi se u izveštaju Stejt departmenta za 2023.

Zamenica generalnog sekretara UN za politička i pitanja izgradnje mira Rozmeri Dikarlo upozorila je Savet bezbednosti UN da su ogromni delovi ukrajinske teritorije prekriveni minama i kasetnim bombama koje će "nastaviti da predstavljaju opasnost za civile u godinama koje dolaze".

Ranije ove nedelje ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov osudio je Vašington jer je pretvorio Ukrajinu u "groblje" smrtonosnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.