Nikad veća potrošnja na vojsku – 2,24 biliona dolara; Rusija preskočila dve zemlje na listi

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 20:01

Nikad veća potrošnja na vojsku – 2,24 biliona dolara; Rusija preskočila dve zemlje na listi

Globalna vojna potrošnja dosegla je novi vrhunac u 2022. godini, objavio je institut za mirovna istraživanja SIPRI sa sedištem u Stokholmu.

Naveli su da se radi o rastu potrošnje od 3,7 posto usklađenih s inflacijom, odnosno da je u te svrhe potrošeno 2,24 biliona dolara, prenosi Jutarnji list.

Evropske zemlje su u 2022. godini, pritom, zabeležile najveći rast potrošnje unazad 30 godina zbog sukoba Rusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine.

"Vojni izdaci u zemljama centralne i zapadne Evrope iznosili su 345 milijardi dolara. U realnoj vrednosti, potrošnja tih država prvi put nadmašuje onu iz 1989, na kraju hladnog rata, a 30 posto je veća od one iz 2013. godine", istakao je SIPRI u izveštaju na svojim službenim stranicama.

Globalno gledano, zemlje sveta tako su osmu godinu zaredom nastavile da uzdvajaju više novca za vojsku nego prethodne godine. U institutu SIPRI očekuju da će se ovaj trend nastaviti i sledećih godina, s obzirom na trenutnu bezbednosnu situaciju.

Uverljivi lider u potrošnji i dalje je SAD, a slede ih Kina i Rusija, koja je zbog rata skočila s petog na treće mesto na lestvici zemalja s najvećom vojnom potrošnjom.

Ukrajina je zabeležila porast od 640 odsto i sada se nalazi na 11. mestu nakon što je prethodne godine bila na 36. mestu. Nemačka ostaje sedma nakon povećanja od 2,3 posto.

Godišnji izveštaj SIPRI-ja smatra se najopsežnijom svetskom bazom podataka o vojnoj potrošnji zemalja, u koje uključuju izdatke zemalja za osoblje, vojnu pomoć kao i vojno istraživanje i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.