Nemilosrdan napad Ukrajinaca: Razorena ruska tehnika, milijardu dolara štete

Izvor: B92, 14.Sep.2023, 12:46

Nemilosrdan napad Ukrajinaca: Razorena ruska tehnika, milijardu dolara štete

Služba bezbednosti Ukrajine i ukrajinska mornarica izvele su 14. septembra napad na Jevpatoriju na okupiranom Krimu, javilo je nekoliko ukrajinskih medija.

Kako prenosi Kijev independent, napad ukrajinskih bespilotnih letelica i projektila neptun navodno je uništio savremeni PVO sistem S-300/400 trijumf, vredan 1,2 milijarde dolara, rekao je "Ukrajinskoj pravdi" neimenovani izvor iz SBU.

Prema vestima Nju vojsa, u prvoj fazi napada, dronovi kojima upravlja SBU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogodili su radare i antene ovog sistema.

Nakon toga, dve rakete neptun koje je lansirala mornarica pogodile su lansere S-300/400, navodi Nju vojs, pozivajući se na svoje izvore u Službi bezbednosti.

U ranim satima 14. septembra, meštani Jevpatorije prijavili su snažne eksplozije u priobalnom gradu, uključujući područja na kojima su bile stacionirane ruske vojne jedinice.

Moskva je tvrdila da je njena PVO oborila 11 dronova iznad okupiranog poluostrva.

Natalija Humeniuk, portparolka Južne operativne komande Ukrajine, istakla je da se mnogi ruski vojni objekti, uključujući aerodrom, nalaze u Jevpatoriji, što je čini legitimnom metom.

Međutim, nije eksplicitno rekla da li ukrajinske snage stoje iza napada. Ukrajinska vojska je 23. avgusta izvestila da je još jedan sistem S-400 uništen u blizini sela Olenivka na rtu Tarkhankut na Krimu.

Ovo je drugi uzastopni udar koji je prijavljen protiv okupiranog Krima u poslednja dva dana. Juče, 13. septembra, napad na sevastopoljsko brodogradilište pogodio je dva ruska vojna broda – desantni i podmornicu – i oštetio infrastrukturu luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.