Nemačke firme i dalje rade u Rusiji, samo ih američke u tome nadmašuju

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 08:24

Nemačke firme i dalje rade u Rusiji, samo ih američke u tome nadmašuju

U Rusiji je još uvek aktivno preko 260 nemačkih firmi koje ostvaruju promet preko 23 milijardi dolara, javlja nemački javni servis ARD.

"Nemačke firme su 2022. ruskoj državi platile poreza u visini od 402 miliona dolara", javlja ARD pozivajući se na podatke School of Economics iz Kijeva.

Kako proizlazi iz istih podataka, u Rusiji su trenutno aktivna 262 preduzeća koja su u 2022. ostvarila promet u visini od 23,2 milijarde dolara.

Nakon napada Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Ukrajinu u februaru 2022, veliki broj nemačkih preduzeća je napustio Rusiju, ali ih je mnogo veći broj, oko dve trećine, ostao aktivan u toj zemlji, podseća Indeks.

Metro tvrdi kako ne krši sankcije

Najveći promet je prošle godine s 3,4 milijarde dolara u Rusiji ostvario nemački trgovinski koncern Metro. Predstavnici ove kompanije su u dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung saopštili kako svojim poslovanjem u Rusiji ne krše sankcije koje je Evropska unija uvela ovoj zemlji nakon početka napada na Ukrajinu.

"Naše poslovanje u punoj meri odgovara zahtevima koje nalažu EU sankcije", rekli su predstavnici Metroa koji su najavili da će i dalje ostati prisutni u Rusiji.

Druga po redu po prometu nemačka firma u Rusiji, energetska kompanija Uniper, najavila je svoj skorašnji odlazak iz ove zemlje.

Zapadne kompanije najveće prihode ostvaruju preko prodaje duvana i alkohola

Prema pisanju ARD-a i ostala nemačka preduzeća aktivna u Rusiji ne krše sankcije EU. Od zapadnih preduzeća od nemačkih su u Rusiji aktivnija jedino preduzeća iz SAD koja su 2022. ostvarila promet od 40 milijardi dolara i u rusku državnu blagajnu uplatila 712 miliona dolara poreza.

Od zapadnih kompanija aktivnih u Rusiji najveći broj njih prihode ostvaruje preko prodaje duvana i alkohola pri čemu prednjače japanski Japan International Tobacco i američki Philip Morris. Među zapadne kompanije s najvećim prihodima se ubraja i švajcarski Nestle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zapadne kompanije i dalje posluju u Rusiji, Amerikanci i Nemci ubiraju najveći profit

Izvor: Kamatica.com, 05.Jul.2023

U Rusiji je još uvek aktivno preko 260 nemačkih firmi koje ostvaruju promet preko 23 milijardi dolara, javlja nemački javni servis ARD..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.