Nemačka zahteva snažniji odgovor? Ukrajinski narod je na udaru

Izvor: B92, 06.Apr.2022, 18:54

Nemačka zahteva snažniji odgovor? "Ukrajinski narod je na udaru"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zatražila je snažnije suprotstavljanje kampanji dezinformacija iz Rusije o ratu u Ukrajini.

"Ukrajinski narod je na udaru. Njihovi životi, gradovi i sela, ali je isto tako i istina na udaru," rekla je Berbokova u sredu u Berlinu.

Nemačka u zauzdavanju dezinformacija želi blisko da sarađuje sa drugim članicama grupe sedam vodećih industrijskih država, rekla je u obraćanju forumu "Mehanizam za brzo reagovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << G7."

Forum čine stručnjaci koji nadgledaju dezinformacije i rade na kontramerama.

Berbokova je rekla da je takođe važno podržati nezavisna istraživanja i inicijative za proveravanje činjenica. Borba protiv dezinformacija je, dodala je, zadatak za čitavo društvo.

"Dok ruski tenkovi uništavaju ukrajinske gradove, propagandna mašina Kremlja cenzuriše vesti, ograničava pristup društvenim mrežama, širi dezinformacije i kažnjava one koji se još usuđuju da izuste istinu."

Nijedno društvo nije imuno na dezinformacije, rekla je Berbokova. Preti gubitak poverenja u javne institucije, narušavanje slobode reči i polarizacija društva, rekla je nemačka ministarka.

"To ugrožava naše demokratije. Osim toga, dezinformacije otežavaju suočavanje sa sadašnjim globalnim izazovima."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.