Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2023, 16:01

Nemačka traži gas iz Nigerije – Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc sleteo je u nedelju u Nigeriju u okviru turneje dve zemlje po zapadnoj Africi, za koju poslanik Zelenih Anton Hofrajter veruje da je motivisana spoznajom da je Nemačkoj i Evropi Afrika potrebna više nego što su ranije mislili.
  „Ljudi su shvatili da su nam potrebni saveznici protiv ruske invazije na Ukrajinu... I odjednom smo primetili da oni nisu nužno na našoj strani... To je bilo grubo buđenje“, izjavio je Hofrajterov, a prenosi Rojters, uoči Šolcovog puta. Kancelarevo putovanje u Afriku, njegovo treće od stupanja na dužnost 2021. i drugo ove godine, dolazi u trenutku kada Berlin traži nove izvore energije dok se ukida od oslanjanja na Moskvu za snabdevanje gasom usred sukoba između Rusije i Ukrajine. „Nigerija ima najveće rezerve gasa u Africi. Nemačke kompanije su zainteresovane za snabdevanje gasom iz Nigerije i raduju se saradnji sa nigerijskim gasnim kompanijama“, izjavio je Šolc za lokalne novine Panč. On je izjavio da Nemačka prepoznaje najveću afričku ekonomiju kao ključnog partnera na kontinentu, i politički i ekonomski, i zainteresovana je za jačanje tih veza. Nigerija je drugi najveći trgovinski partner Nemačke u podsaharskoj Africi, sa nemačkim direktnim investicijama u ukupnom iznosu od 150 miliona evra (158 miliona dolara) u 2021, prema Šolcu. Berlin trenutno uvozi velike količine sirove nafte iz zemlje, ali ne i gas. „Nemačka ima značajnu potrebu za prirodnim gasom i, u budućnosti, vodonikom za svoju ekonomiju i energetsku tranziciju“, izjavio je nemački lider, pozivajući na zajedničke inicijative sa Nigerijom „kako bi se uspostavilo odgovarajuće tržište“. Nigerijski predsednik Bola Tinubu izjavio je da je imao "veoma duboku diskusiju" sa Šolcom o investicijama u gas i pozvao nemačke kompanije da investiraju u gasovode u Nigeriji. „Znam da je Nemačka mnogo napredovala u zaštiti životne sredine i modernizaciji energije kako bi zadovoljila potrebe 21. veka i sveta i Evrope posebno. Nigerija još uvek puzi, ali mi smo odlučni da promenimo narativ i donesemo transformativnu vladu u zemlji“, izjavio je Tinubu. Kelvin Emanuel, ekonomista za razvoj i stručnjak za naftu i gas, izjavio je za RT u ponedeljak da će Nigeriji biti teško da zameni Rusiju kao nemačkog snabdevača prirodnim gasom. To je zbog nedostatka tehnoloških kapaciteta te afričke zemlje i problema sa krađom nafte, objasnio je on. Prema njegovim rečima, proizvodnja prirodnog gasa iz Nigeria Liquefied Natural Gas Limited (NLNG) pala je sa 3 milijarde standardnih kubnih stopa na oko 1,7 do 1,8 milijardi standardnih kubnih stopa u poslednjih nekoliko godina, što ga čini nesposobnim da zadovolji lokalne i međunarodne potrebe snabdevanja. „S obzirom na to da nije u stanju ni da izađe u susret svojim potrebama i da radi sa 68 odsto iskorišćenosti kapaciteta, pitam se odakle će dobiti gas“, izjavio je on. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.