Nemačka nije saveznik Ukrajine – Berlin

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 17:37

Nemačka nije saveznik Ukrajine – Berlin

Nemačka čini sve da Ukrajini pruži neophodnu vojnu pomoć, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. On je, međutim, podsetio da Berlin i Kijev nisu deo istog saveza.
Govoreći u intervjuu za ZDF u utorak, Pistorijus je odbacio spekulacije da Nemačka dozira svoju pomoć Ukrajini u pokušaju da spreči njen poraz od Moskve, ali i da spreči Kijev da ostvari velike pobede. „Mi isporučujemo ono što možemo. Isto važi i za skoro sve druge saveznike i partnere“, izjavio je on, dodajući da „Nemačka nije saveznik Ukrajine i samim tim nije u savezu“. Pistorijus je dodao da je Nemačka druga najveća podrška Ukrajine, iza samo SAD. Međutim, on je priznao da se industrijska baza u Nemačkoj i na Zapadu bori da održi korak sa velikom potražnjom za vojnim zalihama. „Trenutno imamo problem da u određenim oblastima industrija oružja ne može da isporuči onoliko brzo koliko postoji potražnja“, naveo je on. Ministar je takođe primetio da dok proizvođači oružja daju sve od sebe da povećaju proizvodnju, Rusija čini isto uprkos ekonomskim sankcijama Zapada. On je takođe ponovio kritiku na račun ambicioznog cilja EU, koji je prvi put objavljen u martu, da isporuči milion artiljerijskih granata Ukrajini do proleća 2024, napominjući da je to izazvalo nerealna očekivanja i da je malo verovatno da će biti ispunjen. Od novembra, blok je isporučio samo jednu trećinu planiranog iznosa. Prošlog meseca, nekoliko zapadnih medija izvestilo je da je nemačka vlada pristala da udvostruči iznos vojne pomoći Ukrajini sa 4 milijarde evra na 8 milijardi evra 2024. Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne šalje oružje Kijevu , tvrdeći da će to samo produžiti sukob i učiniti ga direktnim učesnikom u ratu. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su okrivili kašnjenja isporuke i nedostatak zapadne vojne pomoći za neuspeh u postizanju značajnih dobitaka u toliko hvaljenoj kontraofanzivi koja je počela početkom leta. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da Ukrajina „gubi“ na bojnom polju, procenjujući gubitke Kijeva od početka guranja na više od 125.000 pripadnika vojske. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pistorijus: Nemačka nije saveznik Ukrajine, nismo obavezni da se mešamo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2023

Nemačka čini sve što može da vojno pomogne Ukrajini, ali proizvodnja oružja i municije za Ukrajinu je sporija od planiranog, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i dodao da Nemačka nije saveznik Ukrajine, jer nije u situaciji koja je obavezuje da se meša u okviru Alijanse.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.