Nemačka ne komentariše Jacenjuka

Izvor: B92, 09.Jan.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka ne komentariše Jacenjuka

Nemačka vlada odbila je danas da komentariše izjave ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka o napadu sovjetskih trupa na Ukrajinu i Nemačku 1941. godine.

Nemačka federalna vlada ne komentariše izjave koje je dao premijer Arsenij Jacenjuk, rekao je vladin portparol, prenosi agencija Tass.

On je istovremeno podsetio da Berlin ne dovodi u pitanje na bilo koji način odgovornost Nemačke za smrt sovjetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana tokom Drugog svetskog rata.

Rusija je ranije danas zatražila od Berlina da iznese zvanični nemački stav povodom bizarne tvrdnje ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka koji je za jedan nemački TV kanal rekao kako je bivši ŠSR napao Nemačku i Ukrajinu na kraju Drugog svetskog rata i kako Moskvi neće biti dozvoljeno da ponovo piše istoriju.

"Uputili smo notu nemačkom ministru spoljnih poslova sa zahtevom da formuliše zvanični nemački stav povodom ekstremističkih tvrdnji premijera Jacenjuka, koji otvoreno falsifikuje istoriju", izjavio je danas za novinare zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Vladimir Titov, preneo je Tas s.

Jacenjuk je tokom jučerašnje posete Berlinu u intervjuu televiziji ARD rekao kako "svi veoma dobro pamtimo sovjetski upad u Ukrajinu i Nemačku".

"Tako nešto je neophodno izbegavati. Niko nema pravo da precrtava rezultate Drugog svetskog rata, a to pokušava da učini ruski predsednik (Vladimir) Putin", rekao je Jacenjuk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.