Izvor: RTS, 21.Sep.2022, 12:06

Nemačka nacionalizuje svog najvećeg uvoznika gasa

Nemačka je pristala da nacionalizuje svog najvećeg uvoznika gasa, Uniper, kako bi sprečila krizu dok se bori sa nestašicom energenata nastalom zbog rata u Ukrajini. Dogovor se zasniva na paketu za spasavanje dogovorenom u julu, kada je Berlin preuzeo 30 odsto udela u kompaniji, i uključuje kapitalnu injekciju od osam milijardi evra državnog novca.
"Uniper" je kontrolisala finska državna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << energetska kompanija "Fortum", koja je pozdravila tu najavu. Rečeno je da će Berlin kupiti akcije "Unipera" za 500 miliona evra, čime će država biti vlasnik 98,5 odsto udela u gasnoj kompaniji.

"U trenutnim okolnostima na evropskim energetskim tržištima i prepoznajući ozbiljnost situacije u kojoj se Uniper nalazi, preuzimanje 'Unipera' je pravi korak koji treba preduzeti, ne samo za 'Uniper' već i za 'Fortum'. Uloga gasa u Evropi se iz temelja promenila otkako je Rusija napala Ukrajinu, kao i izgledi za portfolio sa gasom. Kao rezultat toga, poslovni slučaj za integrisanu grupu više nije održiv", kazao je izvršni direktor Fortuma, Markus Rauramo.
Prema njegovim rečima, gubici "Unipera", uzrokovani su ruskim ograničenjem isporuke prirodnog gasa evropskim zemljama koje podržavaju Ukrajinu, dostigli su skoro 8,5 milijardi evra.
Nedostajuće isporuke iz Rusije morale su da se zamene skupim zalihama sa otvorenog tržišta, gde su cene gasa naglo porasle.
Uniper, koji takođe poseduje elektranu u Notingemširu, zabeležio je ukupan gubitak od 13,7 milijardi funti u avgustu, a cena akcija je pala za 90 odsto u protekloj godini.
Evropa se oslanja na gas za grejanje domova i za proizvodnju struje za fabrike, što izaziva strah od zatvaranja preduzeća, racionalizacije i recesije kako vreme postane hladno.
Zemlje širom kontinenta se bore da se suprotstave rastućim cenama gasa i električne energije, da pomognu domaćinstvima i preduzećima i da obezbede svoje zalihe energije za zimu, uključujući i punjenje svojih skladišta prirodnog gasa, prenosi Gardijan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njemačka nacionalizuje energetsku kompaniju, nekad najvećeg uvoznika ruskog gasa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Sep.2022

Njemačka vlada pristala je da nacionalizuje najveću kompaniju za uvoz prirodnog gasa u zemlji, Uniper. Ovo je produžetak državne intervencije u industriji kako bi se spriječile nestašice energije koje se javljaju kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu. Ugovor s kompanijom Uniper temelji se...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.